Фед сигнализира за две повишения на лихвите и доларът изригна


Фед сигнализира за две повишения на лихвите и доларът изригна
Снимка: iStock/Guliver

2255

Председателят на Фед Джанет Йелен изрази мнение, че се повишават аргументите за увеличение на лихвите, но това все още зависи от излизащите данни. Тя се позова на солидното представяне на пазара на труда и на добрите перспективи за икономическата активност и инфлацията. Тя уточни, че икономическия растеж не е бърз, но е достатъчен, за да генерира допълнително подобрение на трудовия пазар. Очакванията на Фед са за умерен икономически растеж на реалния брутен продукт, допълнително засилване на пазара на труда и нарастваща към 2% инфлация през следващите няколко години.

Голямото раздвижване на пазарите обаче дойде от интервю на вицепрезидента на Фед Стенли Фишер пред Си Ен Би Си, където той изрази мнение, че две повишения на лихвите тази година биха били състоятелни спрямо развитието на икономиката.

БВП за второто тримесечие в САЩ излезе покачване от 1.1% спрямо 1.2% през първото тримесечие. Индекса на потребителското доверие на Мичигънския университет отчете най-слаби стойности след април от 89.8 при очаквания за резултат от 90.8.

Щатският долар нарасна агресивно след коментарите на Йелен и Фишер. Долар/йена се отласна от силната подкрепа при нивата от 100, но би трябвало да се натъкне отново на разпродажби при 50-дневната пълзяща средна на 102.76. Двойката в петък намери сила и при новината, че най-големия пенсионен фонд в страната притежава в портфейла си само 21% в местни акции, което е под целта му от 25%.

Еврото падна под нивата от 1.12, но това се дължеше на силата на долара, тъй като останалите валути също загубиха позиции.

Изказванията на Йелен и Фишер доведоха до ръст на облигациите

Доходността по американските облигации нарасна след изказванията на Йелен и Фишер. Пазарът се позиционира за две покачвания на лихвите. В момента шансовете за увеличение през септември се оценяват на 43% спрямо 26% през миналата седмица, а шансовете за две повишения тази година се калкулират на 17%.. Десет годишните облигации скочиха с 5 базови пункта.

Европейските облигации останаха почти без промени като германските книжа останаха стабилни на нива от -0.07%.

Изказванията на Фед обърнаха Уолстрийт в посока на загуби

Американските пазари на акции отчетоха спад в петък при волатилна търговия след коментарите от Фед, които засилиха спекулациите за повишения на лихвите още следващия месец.

Стандард енд Пуърс слезе с 0.3% и отчете седмица на спад от 0.7%. Дау Джоунс затвори за втора седмица с понижение, което този път е 0.9%. Насдак обратно на тренда нарасна с 0.1%, но и той завърши седмицата със спад от 0.4%, което пък сложи край на осем поредни седмици на растеж.

Европейският Stoxx Europe 600 нарасна с 0.5% като всички сектори отчетоха растеж с изключение сектора за услуги на потребителите.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички