Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци


Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци
Снимка: iStock

10623

Драстичен спад на желаещите да учат във Великобритания европейци прогнозират експерти в Обединеното кралство, след решението на правителството в Лондон да повиши студентските такси заради Brexit, предаде bTV.

Българите, които започнат да учат от догодина в британски университети, ще се сблъскат с поне двойно по-високи такси от сегашните и няма да могат да разчитат на изгодни студентски заеми. Новината обяви британският зам.-министър Мишел Донелан, която отговаря за висшето образование.

Студентите от ЕС ще изгубят право да плащат колкото английските си колеги от 21 август 2021 г. заради Brexit. Това се отнася за новоприетите да следват през учебната 2021/2022 г.

"Студентите ще трябва да плащат много по-високи такси за обучение отколкото хората извън ЕС вече плащат. Освен това те няма да имат достъп до студентските заеми, осигурявани от правителството в Обединеното кралство за покриване на тези такси. Това е нещо като двоен удар за студентите", казва пред БНР Ник Хилман, директор на Института за политика във висшето образование.

Новите правила няма да важат за студентите, които вече учат на Острова. "Всеки, който постъпи в британски университет тази есен, през октомври 2020 г., ще може да получи нисколихвен заем и има право на такъв заем. Знам, че пътуването е трудно заради коронавируса, но се надяваме нашите университети да бъдат напълно отворени отново през октомври и да насърчават хората да идват за учебната 2020-2021 г., преди таксите да бъдат вдигнати за следващата 2021-2022 г.", обяснява Хилман.

Таксата за една академична година в момeнта е малко над 9000 паунда. "В миналото, както и сега чуждестранните студенти плащат значително по-високи такси, отколкото британските. Сега всеки университет ще решава самостоятелно какви такси да определи и няма автоматично европейските студенти да плащат същите такси, както няма да имат и същия достъп до студентските заеми, както досега", посочва пред bTV Бехрам Бехрадния, президент на Института за политика във висшето образование.

Новите правила със сигурност ще променят отношението на българите към една от най-желаните образователни дестинации. Във Великобритания в момента учат над 6000 български студенти.

Експерти прогнозират спад от 60% на желаещите да следват в Англия европейци. "За съжаление, това е едно от неизбежните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз, което според мен е катастрофа", обяснява Бехрадния.

Британските университети продължават да следват програмата си за набиране на студенти от България. "Те активно ще се стремят към това вероятно чрез отпускане на стипендии или други начини за намаляване на разходите. Надявам се, че въпреки тези решения много българи ще дойдат в нашите университети, които са от световна класа", посочва Хилман.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички