Източна Европа е заплашена да остарее, докато забогатее


Източна Европа е заплашена да остарее, докато забогатее
Снимка: Getty Images

8965

Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да забогатеят. Отрицателната раждаемост и голямата емиграция предполагат, че хората гласуват с краката си (напускат страните си в търсене на по-добър живот, б.р.) срещу относителна политическа и икономическа стагнация. Това пише в коментар за Financial Times Беата Яворчик, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Политиците имат избор между краткотрайни популистки корекции и смели реформи в управлението. Изборът им има значение. Последният доклад на ЕБВР за прехода показва, че по-доброто управление се превръща директно във възприятие за благополучие, намалява намеренията за емиграция и е предпоставка за ръководен от иновациите растеж.

След разпадането на комунизма през 1989 г. държавите от Централна и Източна Европа се радваха на две десетилетия на бърз икономически растеж и развитие, подтикнат от смели реформи и процес на присъединяване към ЕС. Реформите забавиха темпо, след като страните се присъединиха към блока, а някои държави дори заличиха част от по-ранния си напредък. Някои популистки лидери обявиха "нелибералната демокрация" за модел за бъдещето на Европа.

Един поглед върху демографските и икономическите перспективи на региона показва недостатъци в подобна визия. ООН прогнозира, че населението на страните от Централна и Източна Европа ще намалее бързо през следващите две до три десетилетия.

Коефициентът им на възрастова зависимост – броят на хората над 65 години като дял от хората в трудоспособна възраст – ще достигне нива, сравними с тези на развитите европейски икономики. Но техният брутен вътрешен продукт на глава от населението ще продължи да изостава значително.

Емиграцията е особено проблематична за икономическия растеж поради структурата си. Обикновено младите, по-предприемчиви и по-добре образовани са по-склонни да напуснат своите страни в търсене на по-висок жизнен стандарт и по-добро качество на живот.

Тъй като работната сила се свива и тези, които остават, са средно по-стари, предпочитанията и нуждите на обществото се променят. С увеличаването на дела на държавния бюджет, отделен за социални грижи, има по-малко ресурси за образование и иновации.

Има начини за справяне с тези комбинирани демографски и икономически предизвикателства. Насърчаването на по-високата раждаемост чрез финансови стимули (както се случва в Унгария при Орбан, б.р.) може да бъде политически привлекателно, но не решава проблема с намаляващата работна сила.

Възможно е да се повиши процента на участие в работната сила, като се задържат на работа жени и възрастни работници. Повишаването на възрастта за пенсиониране би помогнало, но малко правителства имат смелостта да приемат подобни политики.

Подобряването на управлението е ключова, но често пренебрегвана област, в която реформите ще доведат до дългосрочни дивиденти и ще спомогнат за спиране на демографския спад и стимулиране на растежа. Въпреки че Централна и Източна Европа постигна напредък, едва 35% от гражданите имат доверие в своите национални правителства, съдебната система, честността на изборите и свободата на медиите и смятат, че корупцията не е широко разпространена. Същата цифра за Г-7 е 56 на сто.

Реформите в начина на управление са ключов компонент за следващия етап на развитие. Растежът през първите две десетилетия на прехода се основаваше на евтина работна ръка, натрупване на капитал и внесени технологии. Но следващият голям скок трябва да се основава на иновации и предприемачество, а и двете са чувствителни към качеството на управлението.

По-бързият растеж ще облекчи и демографските предизвикателства чрез повишаване на жизнения стандарт и стимулиране на хората да останат в своите страни. Обратно – слабото управление води до по-ниското удовлетворение от собствения живот и често се посочва като фактор, стимулиращ емиграцията.

Решенията не са лесни, но съществуват. Трябва да признаем предизвикателствата и да съберем смелост да се справим с тях. За съжаление, тези, които трябва да се притесняват най-много за емиграцията, предпочитат да говорят най-много за имиграцията. Промяната на този наратив е първата предпоставка за въвеждане на надеждна и устойчива програма за реформи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички