Яденето точно преди лягане може да не е толкова вредно


Яденето точно преди лягане може да не е толкова вредно
Снимка: iStock/Guliver

8477

Всички сме чували правилото, че между последното ни хапване за деня и лягането трябва да минат поне няколко часа, защото яденето преди сън може да има негативни последици за здравето. Ново проучване обаче донякъде отхвърля това твърдение.

Учени от Университета Окаяма в Япония са установили, че оставянето на интервал между храната и съня не влияе на нивата на глюкоза в кръвта, пише The Independent.

Проучването било извършено между 2012 и 2014 г., като били изследвани над 1500 души на средна и зряла възраст. Под внимание били взети фактори като тегло, физическа активност, вредни навици и др.

Оказало се, че между тези, които ядат преди лягане, и тези, които го правят доста по-рано вечерта, не се забелязват големи разлики в нивата на глюкоза в кръвта. Други показатели като кръвното налягане, спортната дейност и употребата на алкохол влияели доста повече на здравословното им състояние.

Според учените това показва, че е по-важно хората да водят балансиран начин на живот, да залагат на малки порции здравословна храна, да избягват цигарите и алкохола и да спят достатъчно часове, вместо да се фокусират върху оставянето на определен брой часове между храненето и спането.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички