Япония дава 120 млрд. долара, за да съживи икономиката си

Япония дава 120 млрд. долара, за да съживи икономиката си
Източник: iStock

Японският премиер Шиндзо Абе обяви стимулиращи мерки в размер на 120 млрд. долара, за да помогне на третата по големина икономика в света да преодолее последствията от последните природни бедствия в страната.

Пакетът има за цел също така да помогне на нацията да облекчи въздействието от увеличението на данъците от миналия месец и да оцелее при потенциално икономическо забавяне след олимпийския бум.

"Ще въведем дръзка фискална политика на стойност 13 трлн. йени (120 млрд. долара)", каза Абе пред министрите и партийните лидери. "Създадохме мощен пакет от политики", добави Абе, цитиран от AFP.

Пакетът, който се очаква да бъде одобрен на заседание на кабинета по-късно през деня, възлиза на около 26 трлн. йени (239 млрд. долара), ако се отчитат разходите от частния сектор.

Според плана правителството ще изразходва около 6 трлн. йени (55 млрд. долара) за публични инвестиции в инфраструктура, след като серия от природни бедствия - включително тайфунът-убиец "Хагибис" - причиниха огромни щети на инфраструктурата на страната, съобщават местните медии.

В икономиката на Япония се наблюдава разширяване, отчасти заради силното търсене, свързано с подготовката за Олимпиадата, която ще започне през юли следващата година. Някои анализатори предупредиха, че страната може да претърпи спад в олимпийския период.

Пакетът има за цел също така да облекчи въздействието на увеличението на данъка върху потреблението до 10% от 8% от 1 октомври и да помогне на японските фирми да се подготвят за забавяне на световната икономика поради търговския спор между САЩ и Китай.

Но Юсуке Шимода, икономист от Японския изследователски институт, предупреди въздействието на пакета да бъде "ограничено".

"Пакетът вероятно ще засили свързаните с инфраструктурата предприятия, но е малко вероятно да помогне за реформирането на икономиката в страната с бавен растеж", каза Шимода.

Пакетът ще включва и правителствени мерки за подпомагане на разширяването на износа на селскостопански продукти, тъй като двустранното търговско споразумение между Токио и Вашингтон трябва да влезе в сила през следващата година.

Наред с другите стъпки правителството ще помогне с осигуряването на работа за хората на 30 и 40 години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.