Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкова натясно


Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкова натясно
Снимка: iStock

124444

В България над 40% от хората живеят в пренаселени жилища. В условията на пандемия и голяма опасност от заразяване това е един много тревожен факт. Ето някои интересни данни, цитирани от Deutsche Welle.

Същото е положението и в съседна Румъния. Данните са от 2018 г., но едва ли днес нещата са се подобрили особено. В Италия, където заради корона-кризата са в сила много строги ограничения за напускане на собственото жилище, 27,8% от хората също живеят в пренаселени жилища. Само за сравнение: във Франция този процент е 8,2, в Испания 4,7. Средното равнище на пренаселени жилища в ЕС е 15 на сто.

Кое жилище се смята за пренаселено?

Според "Евростат" пренаселено е жилище, в което:

- Три или повече деца живеят в една стая;

- Брат и сестра тийнейджъри все още са принудени да си поделят детската стая;

- Родителите използват всекидневната и като спалня.

С други думи, за всяко семейство трябва да има отделна стая, за всеки възрастен единичен член от домакинството – също. Необходимо е и отделно помещение за домакинските нужди.

Кои са най-застрашени от теснотия?

Според Германската статистическа служба, 6 млн. германци живеят в пренаселени жилища. Това са над 7% от хората в страната. Особено застрашени от тази съдба са самотните родители, които много често са принудени да живеят в едно помещение с детето или децата си. Сред страдащите от жилищна теснотия най-често попадат още бедни хора или граждани с чуждестранен паспорт.

В градовете 3 пъти повече хора живеят натясно. Нека да припомним, че през последните години в Германия темата много често излизаше на дневен ред във връзка с пренаселените жилища в някои германски градове.

Спекуланти настаняват там емигранти от България и Румъния по няколко души в стая срещу огромни наеми. Същият проблем често се наблюдава и сред работници от Източна Европа, които се трудят в кланици или по строежи в Германия и понякога са принудени да спят дори на смени, защото в общите квартири няма достатъчно легла.

Подобно е и положението във Великобритания. Квартирите в Лондон са изключително скъпи, а тези на по-достъпни цени са тесни и в лошо състояние. По-нископлатените работници и емигранти са принудени да живеят в претъпкани жилища, където всички всички използват обща баня, тоалетна и кухня.

Земеделските работници са още по-зле – обитават мухлясали и полугодни за живеене фургони, бунгала или каравани.

По колко квадратни метра на човек се падат?

В Германия днес на човек се падат по над 46 кв. метра жилищна площ (на Острова вероятно са много по-малко). В България до 2001 г. важеше нормата 7 кв. метра на човек. Според новата жилищна стратегия обаче в страната трябва да бъде достигнато равнище от 30 кв. метра жилищна площ на глава от населението.

В момента пренаселените жилища се превръщат в сериозен медицински и психологически проблем. Много хора, живеещи  на тясна площ, са по-често заплашени от предаване на инфекции. А освен това атмосферата в едно претъпкано жилище често се нажежава, стига се до конфликти или в най-добрия случай – до нарушаване на ограниченията за излизане.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички