Куркумата пази от рак, инфекции и коронавирус


Куркумата пази от рак, инфекции и коронавирус
Снимка: iStock

14421

Куркумата е смяната за най-полезната подправка в света. Тя се използва най-често като главна съставка на кърито, но има още редица приложения. Тази подправка подобрява имунитета и увеличава защитните функции на тялото, които могат да бъдат отслабени допълнително от хронични заболявания.

Положителните ѝ здравословни ефекти произлизат от основното ѝ активно вещество – куркумин, който притежава силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Именно заради това куркумата е много ефективна при хронични възпаления и болки в колената и тазобедрените стави, притискане на нервни коренчета (дископатии с изтръпване на краката, болка в краката), травми и др.

Ако приемате по една лъжичка куркума на ден в продължение поне на месец, ще усетите редица здравословни подобрения в тялото ви.

Куркумата снабдява мозъка с повече кислород, стимулира работата на мозъчните клетки, с което подобрява паметта и предпазва от болестта на Алцхаймер.

Лекарите съветват през студените месеци всеки ден да се пие чай от куркума. Тази напитка би била особено полезна за възрастните хора, които са изложени на по-голям риск от заразяване със сезонните грипни щамове и COVID-19.

Куркумата действа като естествен имуностимулатор. През студения сезон това е прекрасен и естествен начин да се предпазим от инфекции.

Тъй като е от семейството на джинджифила, тя има остър и леко горчив вкус, но може да се добавя към разнообразни ястия. Чудесна подправка е и за ориз и сладкиши.

За хора с алергична астма и бронхит се препоръчват капсулите с куркума в аптеките. Чаят с куркума е отличен при възпаления, чернодробни заболявания, подпомага перисталтиката и облекчава респираторните заболявания.

Куркумата, заедно със зеления чай и соята предпазват от онкологични заболявания, тъй като съдържат най-високи нива на противоракови съединения. Тези 3 продукта са в основата на хранителните традиции в държавите с най-слабо разпространение на рака – азиатските страни.

Тази екзотична подправка действа в дълбочина и на кожните клетки, като забавя появата на първите белези на стареене. Има и антибактериален ефект и така предпазва от акне. Според индийски учени тя дори лекува депресия.

Рецепта за вкусна топла напитка с куркума:

В чаена чаша мляко (можете да използвате бадемово, кокосово или овесено мляко), добавете 1 чаена лъжичка мед и същото количество куркума. Разбъркайте всичко това добре и го изпийте топло.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички