Иновации в търговете донесоха Нобел за икономика на двама американци


Иновации в търговете донесоха Нобел за икономика на двама американци
Снимка: Getty Images/Guliver

3381

Американските учение Пол Милгръм и Робърт Уилсън са носители на Нобеловата награда за икономически науки за 2020 г., потвърди Кралската шведска академия на науките.

Двамата американци са наградени "за усъвършенстване на теорията на търговете (аукционите) и изобретяването на нови форми на аукциони".

Двойката "започна с фундаменталната теория и по-късно използва резултатите си в практически приложения, които се разпространиха в световен мащаб. Техните открития са от голяма полза за обществото", казва Пeтeр Фредриксон, председател на Нобеловия комитет.

Търговете са навсякъде и засягат живота на всеки, а нови формати са прилагани за разпределяне на стоки и услуги, които е трудно да бъдат продадени по традиционния начин, като например радиочестоти, квоти за улов на риба, слотове за авиокомпании, квоти за парникови емисии и други. Откритията на двамата американци са в полза на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязват от Нобеловия комитет.

Двамата носители на престижната награда не само са изяснили как работят търговете и защо участниците на търг се държат по определен начин, но и използват теоретичните си открития за създаването на напълно нови аукционни формати за продажба на стоки и услуги.

Пол Милгръм, който в момента работи в Станфордския университет, е най-известен със своите теории за аукциони (търгове) и за пазарен дизайн, както и като създател на теоремата за липса на търговия.

Неговият дисертационен съветник Робърт Уилсън, също работещ в Станфорд, пък спечели слава със своята теория на игрите в индустриална организация и с въвеждането на метода на последователното квадратично програмиране.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички