Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния


Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния
Снимка: Getty Images

8929

Експлозия избухна в рафинерията Petromidia, разположена в румънския град Нъводари, на брега на Черно море, на 25 км северно от пристанище Констанца. Петима души са ранени и настанени в болница, a един работник e загинал. Министърът на околната среда Барна Танцос предупреди, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо, предадоха румънски медии.

Висок стълб черен дим може да се види от плажовете на курорта Мамая, близките градове, дори и от самата Констанца. Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак от дим.

Районът на експлозията е отцепен, а работещите в него са евакуирани, тъй като има голям риск от нови взривове и нов пожар. Хората, живеещите в радиус от 1 км, са предупредени да останат по домовете си и да не отварят прозорците.

Пожарът е избухнал около обяд в инсталацията за хидрофиниране на дизелово гориво, след като се е запалил газов компресор, посочва Replica Online. По първоначална информация експлозията най-вероятно е причинена от спукана тръба. Инсталациите са основно ремонтирани между март и април миналата година. Около 15:00 часа пламъците са овладяни, а огънят е потушен, предава digi24.ro.

По информация на румънската медия 6 души са ранени, единият от които с около 45% изгаряния по тялото, както и по дихателните пътища. На мястото на инцидента са няколко пожарни, линейки, мобилно интензивно отделение и медицински хеликоптер. Пристигат и допълнителни екипи от съседните области. Мобилна лаборатория също е на място, за да наблюдава качеството на въздуха. До 100 000 лв. глоба за "Лукойл Нефтохим" за замърсяване на въздуха

Petromidia е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, разположена на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, уточнява БГНЕС. Тя е собственост на "КазМунайГаз Интернешънъл Груп" (известна преди под името "Ромпетрол Груп"), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз". Част от тази компания е и "Ромпетрол България".

Компанията, която управлява рафинерията, съобщи, че технологичните процеси са спрени, а целият персонал е евакуиран.

Активното развитие на Petromidia я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и Черноморския регион. Капацитетът на рафинерията е 4.8 млн. тона петрол годишно.

Това не е първият инцидент в рафинерията. През ноември 2009 отново при взрив и пожар има две жертви. При пожар през 2016 г. загива един работник, трима са ранени.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички