Масово се работи без договор в хотели и ресторанти


Масово се работи без договор в хотели и ресторанти
Снимка: iStock

6350

22% от хората, които работят без трудов договор, са наети в хотелиерството и ресторантьорството. Това показват проверките на Главната инспекция по труда от началото на годината до края на септември. В такива обекти са полагали недеклариран труд 487 лица при 2223 установени случаи общо.

Любопитно е, че този сектор продължава да наема хора без договори, въпреки че е във фокуса на вниманието на всички заради претенциите за антикризисна подкрепа. Миналия юли ресторантьорите получиха голям реверанс с 9% ДДС.

За да не изглежда, че намаляваме данъците само за алкохол и кръчми, правителството от кумова срама свали данъка и за книгите и бебешките храни и хигиенни материали. От това за гражданите не последва никаква полза - цените в ресторантите не само не бяха намалени, но дори се повишиха този летен сезон.

Наскоро покрай поредната антикризисна мярка, която се оказа не по аршина на ресторантьорите, един от тях определи служителите си като "самоосигуряващи се". Всеки трети се осигурява на минимална заплата

Съвети

ГИТ напомня на работниците и служителите, че за да бъдат защитени техните трудови и осигурителни права, трябва да имат сключен писмен трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. Работодателят е длъжен, преди да започнат работа, да им връчи екземпляр от трудовия договор, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и копие от длъжностната характеристика.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички