Мексико обмисля контратакси срещу Щатите


Мексико обмисля контратакси срещу Щатите
Снимка: iStock/Guliver

1571

Мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай предупреди САЩ, че страната му ще наложи такси за американските продукти, ако президентът Доналд Тръмп облага вноса от Мексико за финансиране на граничната стена.

"Ако Мексико се изправи пред такъв проблем, правителството ще трябва да отговори“, каза той пред местното радио „Формула“, предаде AFP.

"Отговорът не е да се наложи общ данък върху целия внос, идващ от САЩ, защото това ще навреди на мексиканския потребител - ние ще го направим избирателно", обясни министърът.

Съседните страни са изправени пред най-големия дипломатически разрив от десетилетия след настояването на Тръмп, че Мексико трябва да плати за издигането на 3200-километрова стена на границата. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието твърдо се противопостави на такава стъпка и дори отмени планираната среща във Вашингтон миналия месец.

Видегарай отбеляза, че ако американският държавен глава постави допълнителни мита върху мексиканските стоки, това ще засегне много американските домакинства, които купуват всички видове продукти от близката държавата – като авокадо, коли, телефони и техника.

Той заяви, че Мексико е отворена за обсъждане на "някои аспекти" на обещанието Тръмп да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) между Канада, Мексико и Съединените щати, но че неговата страна няма да приеме наложените такси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички