Не можете да плащате кредита си: Какво трябва да знаете?


Не можете да плащате кредита си: Какво трябва да знаете?
Снимка: AdobeStock

7437

През последните години заради кризата и инфлацията, голяма част от българите изпитваха трудност да посрещат всичките си разходи. Когато към месечните разходи се добави и изплащане на кредит, ситуацията става още по-трудна. През последните 2 години българите масово имат затруднение да погасяват вноските по кредитите си. Какво трябва да правите в тези случаи?

Прилагането на мерките на кредиторите срещу неизрядните платци започва, след като заемът бъде обявен за предсрочно изискуем. Съгласно Законът за кредитните институции банката – кредитор, може да обяви един кредит за предсрочно изискуем при непогасяване в срок дори на една-единствена вноска.

Това условие обикновено е залегнало и в договора за кредит. Редки са, обаче, случаите, в които финансовата институция пристъпва към издаване на изпълнителен лист при просрочие само на една вноска.

Кредиторите обичайно търсят връзка с длъжника и се опитват да намерят изгоден и за двете страни начин за справяне с положението. Затова в подобна ситуация е добре да се поддържа връзка с финансовата институция, отпуснала заема, съветват от moitepari. Само така, длъжникът би могъл да намери благоприятно разрешаване на затруднението, в която се намира.

В случай, че длъжникът е прекъснал комуникацията с банката или е изпаднал в тотална невъзможност да погасява задълженията си, то неминуемо институцията предприема мерки за събиране на просрочения заем по съдебен път.

С издаването на изпълнителен лист, първата стъпка, която следва да се направи е изпращане на покана за доброволно изпълнение. Чрез нея на длъжника се позволява в 14-дневен срок от получаването ѝ или да погаси задължението си или да предложи план за погасяването му. Обичайно, длъжникът следва да погаси 30% от търсената сума и да договори погасителен план за остатъка (например на равни месечни вноски в размер на 10% от задължението).

Запор на заплатата

Когато длъжникът работи и получава доход, може да му бъде наложен запор на получаваните доходи, в следния размер:

Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друг вид възнаграждение за труд, както и върху пенсия с размер над минималната работна заплата, може да се удържа само:

1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно – ¼ част, ако е без деца, и 1/5, ако е с деца, които то издържа;

2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно – 1/3 част, ако е без деца, и ¼, ако е с деца, които то издържа;

3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно – ½ част, ако е без деца и 1/3, ако е с деца, които то издържа;

4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно – горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.

Върху обезщетенията изплащани от НОИ (болнични, майчинство и пр.), запори не биха могли да бъдат налагани.

Може ли при неплащане на кредит да бъдете лишени от свобода?

При неплащане на кредит затвор за 1 година или пробация се предвижда, ако платецът при налични средства не погаси дълга в определен срок, но в случай, че не съдейства на съдебното производство. Тази крайна мярка е почти невъзможно да се приложи практически у нас за неплатени кредити. Все пак в много редки случаи с утежняващи вината обстоятелства длъжник може временно да загуби свободата си.

Какво да правите, ако сте в затруднено положение?

На първо място потърсете съдействие от кредитора си. С него може да предоговорите условията по кредита си, да рефинансираш и т.н. Така институцията ще е запозната с твоето затруднение и ще бъде по-снизходителна и кооперативна.

Можете да заемете средства от приятели и роднини, с които да изплатите цялата сума или да закрепите бюджета за следващите няколко месеца. Ако този начин не проработи, можете да потърсите друга институция за рефинансиране.

Ако имате възможност да изкарате допълнителни доходи на почасова работа, това също е вариант, или да продадете свои вещи, с които бързо да се сдобиете с пари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки?

БНБ предприе мерки за затягане на кредитирането и повишаване на лихвите

Ще скочат ли цените след въвеждането на еврото и какво ще стане с кредитите и депозитите у нас?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички