Нетрадиционен начин за намаляване на стреса

Нетрадиционен начин за намаляване на стреса
Източник: iStock/Guliver

Чувствате се стресирани? Може да изпробвате един по-нетрадиционен метод за намаляване на напрежението. Според ново изследване за това спомага помирисването на дрехите на партньора ни.

Оказва се, че ако жените помиришат дрехите на своя партньор, например неговата тениска, започват да се чувстват по-спокойни, съобщава PsyBlog. За сравнение, тези от жените, които са участвали в изследването, които са помирисали тениската на непознат мъж, са получили увеличаване в концентрацията на хормона на стреса, кортизол.

Жените са особено податливи на въздействието на този и подобни ефекти, защото тяхната способност за улавяне на миризми е много по-силна от тази на мъжете.

За целите на изследването са били проучени над 96 двойки. Жените са били подложени на подставено интервю и математически тест, за да бъдат въведени в състояние на стрес. След това те са помирисали тениски, като някои от тях са били чисто нови и не са били носени изобщо, други са били на техните партньори, а трети са били на непознати мъже. Тестовете на слюнката при участничките са установили, че нивата на хормона на стреса кортизол за били по-ниски тогава, когато жените са помирисвали тениските на своите партньори.Ефектът от редуцирането на стреса е бил дори още по-голям ако жените са успели да разпознаят тениската на партньора си като наистина негова дреха.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.