Заводът на Литекс Мотор започна работа

Това е първият завод за Great Wall автомобили в рамките на ЕС

Заводът на Литекс Мотор започна работа

Заводът на Литекс Моторс за производство на автомобили Great Wall официално стартира работа днес, 21 февруари.

Няма как да не съм щастлив, че съм министър на икономиката, по време на чиито мандат отново започва производството на автомобили в България, каза пред участниците в откриването министър Трайков.

Той допълни, че през 2011 г. българското правителство подкрепи с 2.4 млн. лв. изграждането на пътя до завода.

Продукцията ще бъде предназначена за националния и европейския пазар. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.

Производствените мощности на Литекс Моторс са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г.

Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.

Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството.

Дългоочакваната българска мечта за родно производство на автомобили е вече факт, посочи по време на официалното събитие изпълнителният директор на Литекс Моторс Илия Терзиев.

Данните на БНБ сочат, че през миналата година износът на българското машиностроене и приборостроене надхвърлиха най-високия дотогава обем, достигнат в предкризисната 2008 година, подчерта Трайков.

По неговите думи, инвестицията в Ловеч ще даде допълнителен тласък в това отношение.

Уверен съм, че това няма да е и последната китайска инвестиция в България, каза още министър Трайков.

Той припомни, че България е подписала меморандуми за икономическо сътрудничество с провинциите Джъдзян и Дзянсу.

Преговаряме и с Шанхай и провинция Гуандун и сме убедени, че инвестиции ще има и в новата икономическа зона в Божурище, чието планиране и разработване на подробен устройствен план са в много напреднала фаза, допълни той.

Очаква се през тази година да започне изграждането на инфраструктурата. Индустриалната зона в Божурище се простира върху 2 млн. кв. м.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.