Парад на планетите тази вечер


Парад на планетите тази вечер
Снимка: Motorola

5076

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" от днес е отворена за посетители, когато започва и поредният парад на планетите. В почти права линия ще се наредят Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на младата Луна. Представлението на небесните тела ще може да се наблюдава до 16 май. 

За района на София най-подходящо за наблюдение е около 21:40 часа тази вечер. Явлението ще може да се гледа само с бинокъл, без телескоп, предаде БНР и излъчи интервю с Добромир Видев и Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН.

Програмата на астрономическата обсерватория предвижда дневни посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, предаде БГНЕС. Ще се допускат посетители само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека. 

В летния сезон ще се провеждат и нощни наблюдения за посетители. 

Вече 40 години НАО “Рожен” продължава да бъде най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години благодарение на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО “Рожен” започна интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5–метров телескоп, който предстои да бъде монтиран през 2022 г. Националната астрономическа обсерватория Рожен - на 40 години

Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде изградена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2021-2027. 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички