Пътна карта за водородна енергетика разработват Русия и Германия


Пътна карта за водородна енергетика разработват Русия и Германия
Снимка: Kremlin.ru

3979

Русия и Германия работят по различни форми на сътрудничество в областта на водородната енергетика, включително създаването на съвместна пътна карта и пилотни проекти за производство и доставка на водород за Германия. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак на конференция, организирана от Руско-германския форум за суровини.

„Вярвам, че именно руско-германското сътрудничество в областта на водородната енергия може да бъде доста обещаващо и интересно и за двете страни“, каза Новак, цитиран от РИА Новости

"В момента аз и моите колеги работим по различни форми на сътрудничество, включително разработване на съвместна руско-германска пътна карта за развитие на водородната енергетика, създаване на технологични партньорства с германски компании и реализация на съвместни пилотни проекти за производство и доставка на водород за Германия", заяви той.

Сред областите на съвместна работа той посочи и сътрудничеството между руски и германски изследователски институти, както и обмена на опит в областта на държавното регулиране на развитието на водородната енергетика. 

Като не по-маловажно, Новак определи взаимодействието в традиционните сектори на горивно-енергийния комплекс, където по думите му, "са положени солидни основи“.

Енергийната стратегия на Русия до 2035 г. предвижда развитието на водородна енергетика и нареждането на страната в редиците на световните лидери по производство и износ на водород, отбеляза руският вицепремиер. Той посочи приоритетните насоки в това отношение: увеличаване на мащаба на производство на водород от природен газ с използване на възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия, развитие на вътрешни нисковъглеродни технологии за производство на водород, държавна подкрепа за създаването на инфраструктура за транспортиране и потребление на водород, стимулиране на търсенето на вътрешния пазар, както и разширяване на международното сътрудничество.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички