Южна Корея изпитва най-лошия търговски дефицит в историята си


Южна Корея изпитва най-лошия търговски дефицит в историята си
Снимка: iStock

2338

Южна Корея регистрира търговски дефицит от 47,5 милиарда долара за 2022 година, показват официални данни на митническата агенция на страната. Това е най-големият търговски дефицит, откакто агенцията започва да събира данни през 1956 година и много по-сериозен от търговския дефицит от 20,6 милиарда долара, отчетен през 1996 година, пише CNBC.

Януарският износ е намалял с 46,3 милиарда долара, или 16,6% – свивайки се осезаемо повече от очакваните 11,3%. Вносът спадна с 59 милиарда долара, или 2,6%, което е по-малко от прогнозите за спад от 3,6%. Това доведе до дефицит от 12,7 милиарда долара за януари, повече от 9,27 милиарда долара, очаквани от икономисти, анкетирани от Reuters.

"Има известни очаквания, че световната икономика няма да бъде изправена пред толкова трудна ситуация, колкото се очакваше, благодарение на повторното отваряне на Китай и неочаквания растеж от околните икономики", казва министърът на икономиката и финансите на Южна Корея Чу Кюнг-хо на среща с официални лица.

"Разширяващият се търговски дефицит, наблюдаван през януари, се смята, че се дължи на сезонни фактори като внос на енергия за зимата, както и внезапен спад в цените на чиповете, което води до влошена картина", посочва Чу.

Лошите резултати за корейската икономика идват след като световните доставки на смартфони спаднаха с 18% до 296,9 милиона единици през последното тримесечие на 2022 година, тъй като търсенето е намаляло, според Canalys. Криза в Apple и Samsung: Доставките на смартфони удариха 10-годишно дъно

"Въпреки показването на известна стабилизация през третото тримесечие, Азиатско-тихоокеанският регион и Европа претърпяха най-лошото си представяне през четвъртото тримесечие в историята през 2022 година", каза анализаторът на Canalys Саням Чаурасия, добавяйки, че доставките на смартфони в Азиатско-тихоокеанския регион са намалели с 8% през 2022 г. въпреки устойчивостта през цялата година.

Във вторник производителят на чипове Samsung Electronics отчете най-лошата си тримесечна печалба от 8 години, докато SK Hynix също отчете рекордна загуба за периода.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички