Унгария ще строи завод за производство на ваксини


Унгария ще строи завод за производство на ваксини
Снимка: iStock/Guliver

4098

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че властите на страната планират да построят завод за производство на ваксини в унгарския град Дебрецен, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в своя блог.

В интервю за радиостанция Kossuth Rádió премиерът заяви, че ограниченията в страната поради коронавируса "не могат да бъдат премахнати, докато не започне масова ваксинация". Премиерът добави, че „в Дебрецен ще бъде построен унгарски завод за производство на ваксини, което ще намали уязвимостта на страната в бъдеще“, се казва в блога, цитиран от РИА Новости, предаде БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че Унгария е одобрила ваксините Sputnik V  и AstraZeneca за употреба в страната. По-късно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Унгария и Русия са сключили споразумение за доставка на руската ваксина срещу коронавирус. Подписаният договор за 2 милиона дози от руската ваксина, които ще бъдат доставени на три транша. С решението да използва руската ваксина срещу коронавируса, Унгария стана първата страна от Евросъюза, приела продукт извън одобрените от Европейската агенция по лекарствата.

Говорител на Еврокомисията каза, в отговор на въпрос, че страните от Евросъюза могат да преговарят и да подписват договори с компании, които са извън обсега на общата ваксинационна стратегия, предаде БНТ.

В средата на януари ръководителят на администрацията на министър-председателя на страната Гергели Гуляш съобщи, че Унгария е постигнала споразумение и с китайската компания Sinopharm за закупуването на ваксини срещу коронавирус. Страната използва и ваксините на Pfizer и Moderna, които са одобрени на ниво ЕС.

Според унгарското министерство на здравеопазването, в страната са регистрирани повече от 356 000 случая на коронавирусна инфекция, над 11 000 души са починали, а над 237 000 са се възстановили.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички