На Марс би могло да се живее в 3D принтирани ледени къщи


На Марс би могло да се живее в 3D принтирани ледени къщи
Снимка:

2995

Едно от най-големите предизвикателства при изграждането на жилища на Марс ще бъдат материалите, пише CNET.

Транспортирането им от Земята би увеличило твърде много товара на космическия кораб, така че плановете предвиждат жилищата бъдат се построят от налични на Червената планета материали. В търсене на изход от тази главоблъсканица, екип от архитекти се е спрял на вещество, което се превърна в предмет на оживени дискусии напоследък.

За триизмерно принтирания си замръзнал хабитат, наречен „Марсианска ледена къща“ (Mars Ice House), екипът „Space Exploration Architecture and Clouds Architecuture Office” e получил първа награда и 25 000 долара от конкурса на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) за 3D-принтирани марсиански жилища.

„Тъй като водата е базовият ресурс за бъдещи експедиции до редица въглеродни небесни тела, NASA е възприела изследователския подход „следвай водата“. Като такава, водата - ключова градивна част на живота, е основният ресурс за изграждане на „Ледената къща“, се посочва на уебсайта на проекта. Прозрачната конструкция на конусовидното жилище ще позволява на естествената светлина да прониква във вътрешността му. В същото време водата е изключително ефективна защита срещу радиация. Постройката се състои от външна ледена обвивка, в която е разположено жилището.

В него има множество нива, съдържащи както общо, така и лично пространство за обитателите. Вертикална хидропонна градина осигурява кислород и храна.

Предвижда се жилището да се изгради в зоната на Марс, където има достъп до ледената плоча под повърхността на планетата и където температурите целогодишно са под точката на замръзване. Теоретично, при контакт с тънката и с ниско налягане атмосфера на Марс ледът би се превърнал в газ (процес, познат като сублимация). Идеята е този газ да се улавя и превръща в течност с помощта на слънчевото лъчение. Течността ще с изпомпва от робот. След това машината ще нанася пласт след пласт със струйника си смес от вода, нишки и аерогел. Екипът е демонстрирал успешно тази техника на Земята. Структурата ще бъде покрита със специална защитна пластмасова мембрана, за да не се допусне сублимацията й.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички