Прекрасен диамант може да стане най-скъпо продаденото бижу в Азия


Прекрасен диамант може да стане най-скъпо продаденото бижу в Азия
Снимка:

3797

Син диамант с 10,10 карата се очаква да постави рекорд за най-скъпо продаденото бижу на търг в Азия, независимо от забавянето на растежа на китайската икономика, предвижда международната аукционна къща Sotheby's.

Диамантът на име „De Beers Millennium Jewel 4“ се предполага, че ще вземе между 30 и 35 млн. по време на предвидения си за 5 април търг в Хонконг. Sotheby's описва скъпоценния камък като най-големия овален син диамант, който е бил пускан на търг, съобщава AFP.

Красивата скъпоценност в размер е малко по-голяма от бадем. Тя идва от мината „Cullinan“ в Северна Африка и бе един от 12-те скъпоценни камъка, изложени в Купола на века в Лондон, построен в чест на новото хилядолетие.

„В света няма повече от дузина сини диаманти с изтънчен жив цвят и с над 10 карата, така че те са много, много редки“, каза заместник изпълнителният директор на Sotheby's за Азия Цюек Чин Еоу. Той също така посочи, че причина за търсенето на камъни от този тип е тяхната рядкост и възможността да бъдат колекционирани.

Продажбата на диаманта идва пет месеца, след като 12,03 каратовия „Blue Moon of Josephine“ беше купен на търг за 48 млн. долара в Женева от азиатски бизнесмен на недвижими имоти.

Предишният рекорд за продажба на диамант в Хонконг беше през 2013 г., когато 118-каратов бял диамант бе продаден за 30,6 млн. долара.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички