Бензиностанциите въведоха по-големи отстъпки и за по-скъпите горива


Бензиностанциите въведоха по-големи отстъпки и за по-скъпите горива
Снимка: iStock/Guliver

31563

Държавната компенсация от 0,25 лв. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка аналогични, по-големи отстъпки и за по-скъпите горива, които предлагат. Заедно с това търговците запазват стандартните си промоции и ги комбинират с държавната компенсация. Така намалението от цената за литър А95 или обикновен дизел може да достигне и 30 стотинки. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Shell

Shell например вече продава и премиум горивата си Shell V-Power – бензин и дизел с 0,25 лв. отстъпка. При зареждане с обикновен бензин и дизел клиентите с ClubSmart карта получават 0,05 лв./литър допълнително към държавната компенсация от 0,25 лв./литър.

Същевременно за заредено гориво се дават нови бонус точки – 2 т./л. за горивата Shell V-Power 95 & Diesel и 5 т./л. за Shell V-Power Racing, а в неделя са двойно повече. Точките могат да се използват отново за зареждане с отстъпка или да се купят стоки от програмата на веригата за лоялни клиенти. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Лукойл

В бензиностанциите на "Лукойл" също може да се зареждат подобрените бензин и дизел с марка Ecto с отстъпка от 25 стотинки вместо досегашните промоции от 2-3 стотинки/литър. Отстъпката ще важи до 30 септември.

При първо зареждане през юли шофьорите с клубни карти на "Лукойл" получават 25 бонус точки за литър, които при следващо зареждане може да се използват за намаляване на цената. Това обаче трябва да се случи до края на август. Ако зареждането е през август, ползването на 25 стотинки/л. трябва да е до края на септември. БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

OMV

Увеличение в отстъпката за премиум горивата си има и в OMV. За бензин MaxxMotion 100 и дизел MaxxMotion Diesel е 15 стотинки, а за MaxxMotion Super95 – 12 стотинки. Отстъпката важи с карта Save&Drive и е предвидена до края на юли.

Във всички бензиностанции OMV в страната клиенти с карта Save&Drive получават акумулирано и държавната отстъпка, и актуалната Save&Drive отстъпка при зареждане на горива бензин А95, дизел, пропан-бутан и метан.

Petrol

В обектите на Petrol в режим "Самообслужване" не предлагат държавната компенсация от 25 стотинки, защото е не могат да изпълняват условията за контрол на категорията на автомобила и изискването ползвателят да е физическо лице.

За бензиностанциите на самообслужване, където цените са по-ниски, са предвидени 5 стотинки отстъпка за обикновен бензин А95 и дизел и 8 стотинки за подобрените версии. На другите обекти на Petrol към държавната компенсация притежателите на различните видове карти "Грифон" ще ползват и от 3 до 5 стотинки допълнителна отстъпка за различните видове горива. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

ЕКО

На бензиностанции ЕКО отстъпката по правителствената антиинфлационна мярка се комбинира с отстъпката на веригата за клиентите с карта за лоялност Ekonomy или клубна карта. Това обаче не важи за картите на корпоративните клиенти, което се отнася за всички бензиностанции в страната. Подпомагат се само физически лица, зареждащи собствените си автомобили.

Как се справят малките бензиностанции?

Междувременно от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива, където членуват малките представители на петролния пазар, обясниха, че почти няма малки бензиностанции, въвели държавната отстъпка от цената на горивата, пише "Сега". Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

"Малките бензиностанции и да искат, нямат възможност да приложат схемата, защото процедурата предвижда търговците повече от месец за своя сметка да правят отбива от продажбите и да си го прихващат от начисления ДДС.

Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности", обясни Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива.

По думите му е рано да се каже как се отразява антиинфлационната мярка на малките бензиностанции, които не са я въвели, но продават на по-ниски цени. Според Кашилски отливът на клиенти зависи от това колко близо се намира бензиностанцията на голямата верига.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички