БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца


БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца
Снимка: iStock/Guliver

16065

Дългоочакваната и много коментирана отстъпка при зареждане на гориво стана факт от събота. Наблюденията са, че повечето бензиностанции предлагат тази схема. Това заяви в ефира на БНТ Светослав Бенчев от Българската петролната и газова асоциация.

"Моите наблюдения в рамките на два дни са, че и немалко независими бензиностанции се включват в нея", посочи той. Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

По думите на Бенчев тази схема ще продължи най-много 6 месеца, като се предвижда да бъдат поставени информационни табели на бензиностанциите, които да посочват дали в конкретната бензиностанция се предлага отстъпката. Отстъпката е пожелателна и според специалиста това е по-добрият вариант.

"Не се налагат промени в електронната система с фискална памет. Няма я тази тежка работа, която беше предвидена, да се взима личната карта на човека, да се въвеждат имената, ЕГН. Сега това, което трябва да се прави, е да се показва талонът на колата. Касиерът проверява дали това е същия автомобил и записва номера на колата в разширения фискален бон. В крайна сметка нещата се изчистиха", обясни Бенчев. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Според него обаче е налице друг проблем – доларът продължава да поскъпва. Само в рамките на миналата седмица е скочил с около 10 стотинки, а това ще убие намалението на котировките на петрола и готовите продукти, които купуваме в долари.

"Ако тази тенденция продължи надолу, ще има намаление на цените, но сега важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и да ги остави на нива, на които ги виждаме", уточнява Бенчев. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

По данни към 5 юли България продължава да е с най-ниските цени на горивата в ЕС. "Нищо по-различно не се случва от това, което става в останалата част на Европа. И в България, успяваме да задържим добри цени, надяваме се да продължим да го правим. Можем да сме доволни от това, което се случва, наистина ситуацията ни е добра с цените на горивата", подчерта още той. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички