Американски щат ограничава достъпа на непълнолетни до социалните мрежи


Американски щат ограничава достъпа на непълнолетни до социалните мрежи
Снимка: iStock

2054

Губернаторът на американския щат Флорида Рон ДеСантис подписа тази седмица законопроект, който забранява на деца на възраст под 14 години да използват социалните мрежи и изисква 14- и 15-годишните да получават родителско съгласие за това. Според поддръжниците на хода той ще защити децата от онлайн рисковете за психическото им здраве, предава Reuters.

Мярката изисква социалните мрежи да закрият профилите на потребителите на възраст под 14 години и на тези на възраст под 16 години, които нямат родителско съгласие. Законът изисква от компаниите да използват система за удостоверяване от трети страни за установяването на непълнолетните потребители.

Предвожданият от републиканците законодателен орган на щата прие проектозакон, който щеше да забрани изцяло достъпа до социалните мрежи на деца под 16 години. ДеСантис, който също е републиканец, наложи вето на законопроекта по-рано през месеца с мотива, че ограничава правата на родителите.

Изменената версия позволява на родителите да предоставят съгласие за по-големи деца да ползват платформите на социалните медии. Той ще се превърне в закон на 1 януари 2025 г.

Снимка: iStock

„Социалните мрежи вредят на децата по най-различни начини“, казва ДеСантис в изявление. Той твърди, че законодателството "предоставя на родителите по-големи възможности да защитят децата си“.

Поддръжници на решението казват, че законодателството ще ограничи вредното въздействие на социалните медии върху благосъстоянието на децата, които използват тези платформи прекомерно и вследствие на това може да изпитат тревожност, депресия и да развият други психични заболявания.

Критици обаче твърдят, че законопроектът нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ за защита на свободата на словото и че родителите, а не правителството, трябва да вземат решения за онлайн присъствието на техните деца, независимо от тяхната възраст.

Meta, компанията майка на Instagram и Facebook, се противопостави на законодателството, заявявайки, че то ще ограничи родителската преценка и ще засили опасения за поверителността на данните заради личната информация, която потребителите ще трябва да предоставят за удостоверяване на възрастта им. От Meta са казали, че подкрепят федералното законодателство за онлайн магазини за приложения, според което се изисква родителско одобрение за изтегляния от деца.

Снимка: Getty Images

В проектозакона не се посочват никакви конкретни медийни платформи, но се казва, че негова цел са сайтове за социални медии, които насърчават „безкрайно скролване“, показват различни реакции като харесвания, предлагат автоматично възпроизвеждане на видеа и предоставят известия за стрийминг на живо. Той няма да обхваща уебсайтовете и приложенията, чиято основна функция са електронна поща и размяната на текстови съобщения между конкретен подател и получател.

Законодателните промени изискват социалните мрежи да изтрият за постоянно личната информация, събрана от закрити профили, като ще позволяват на родители да завеждат граждански дела срещу онези, които не са го направили.

През март 2023 г. Юта стана първият американски щат, приел законодателни промени, регулиращи достъпа на деца до социални медии, последван от Арканзас, Луизиана, Охайо и Тексас, сочи законодателен анализ, изготвен за законопроекта за Флорида.

В анализа се казва, че редица щати обмислят подобни разпоредби.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американски щат ограничи достъпа до социалните мрежи на деца

Как за една година Илон Мъск превърна Twitter в бледо копие на това, което беше преди?

За година социалната платформа X е загубила около половината от стойността си

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички