Концесиите на плажовете минават към туристическото ведомство догодина


Концесиите на плажовете минават към туристическото ведомство догодина
Снимка: БГНЕС

2579

От 2016 г. концесиите на българските плажове ще минат към туристическото министерство. Заедно с регионалното министерство ще се проучи опитът на Гърция, Испания и Хърватия и на други държави. Вече има интерес от общини да поемат концесиите след изтичане на сегашните договори. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Националния съвет по туризъм, съобщи "24 часа". Тя даде пример с Бургас, където плажовете са общински и чадърите там са безплатни.

На заседанието се обсъди и възможността таксата "сянка" по българските плажове да стане по-ниска, както е в съседните държави.

5,5 млн. лв. от държавния бюджет се предвиждат за реклама на туризма през 2015 г., станало ясно още на съвета по туризъм. С тях ще се финансират участия в световни борси, медийна реклама в най-обещаващите туристически пазари, за туристическия сайт на страната, журналистически турове и др. Проектътоще е работен, каза Ангелкова. Тя обаче бе категорична, че министерството няма да даде повече нито лев за туристическо лого. Изпълнителите на проекта, който не бе приет от обществеността, вече са получили парите за него, но били склонни на добра воля да предложат нови проекти за логото.

България ще има туристически аташета със сигурност в Германия, Русия, Турция и Румъния. Останалите места още се изясняват. Освен тях ще има представители на министерството в бъдещите 9 туристически региона. Засега имената им са на географски принцип. Културно-историческият туризъм е водещ при промотиране на България навън, решил съветът по туризъм. Гостите ще бъдат канени по Пътят на тракийските царе, на римските императори или в Долината на розите. Предвиждат се продукти с други държави за привличане на гости от Азия. България и Румъния вече са се разбрали да открият съвместен офис в Пекин.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички