1 млн. българи мислят ваксините за част от световна конспирация

1 млн. българи мислят ваксините за част от световна конспирация
Източник: iStock/Guliver

Задължителните ваксини са част от глобална конспирация - такова е мнението на около 1 милион българи. Близо половината от пълнолетното население са на обратната позиция. 29% са на мнение, че многото ваксини претоварват имунната система на децата, докато 34% са на обратното мнение. Това сочат данните от проучване на изследователския център „Тренд”.

14% от българите са на мнение, че ваксините могат да отключат аутизъм. Още по-висок е делът на тези, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии – 35%. Делът на несъгласните с това твърдение е 28%.

За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, а едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините.

За 82% от българите е важно родителите да имунизират децата си. 73% пък са на мнение, че родители, които не го правят, постъпват безотговорно. Основният аргумент на тези, за които не е важно децата да се имунизират, е, че ваксините са вредни за здравето и може да навредят. За 23% имунизацията има странични ефекти - опасност от отключване на състояние, за които лекарите не знаят.

85% посочват, че имунизацията чрез ваксини е важна за децата. Близо две трети са на мнение, че тя е безопасна, а 19% са на обратното мнение. Малко над 1 млн. българи смятат, че имунизацията не е безопасна, 72% са на мнение, че тя е ефективна, а 9% са на обратното мнение.

67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. 48% от участвалите в проучването са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си.

32% смятат, че това е избор на родителите и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% - наказателна отговорност и парични санкции а 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност.

Проучването на изследователския център „Тренд” е съвместно с „24 часа” и е по повод зачестилите случаи на заболели от морбили в България. То е реализирано в периода 6-13 март чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.