14 от най-великите цитати на Нелсън Мандела

14 от най-великите цитати на Нелсън Мандела
Източник: Getty Images/Guliver

Нелсън Мандела е сред легендарните фигури на нашето време. Южноафриканският политик се изправи срещу расовата дискриминация и погазването на човешките права. Прекарва в затвора 27 години, но това не успява да го сломи. Решихме днес да ви припомним някои от неговите най-вдъхновяващи цитати:

1. "За да бъдеш свободен, не стига просто да се освободиш от веригите, трябва да уважаваш и утвърждаваш свободите на другите."

2. "Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът."

3. "Лидерът е като овчар. Той застава зад стадото и оставя способните и находчивите да излязат напред и поведат останалите. Така никой не осъзнава, че този, който ги ръководи, стои най-отзад."

4. "Никой не се ражда с омраза към друг заради цвета на кожата, религията или миналото. Хората трябва да се научат да мразят, тогава ще научат и да обичат. Любовта завладява човешкото сърце много по-лесно отколкото омразата."

5. "По-добре е да ръководиш, без да се изтъкваш, да поставиш на предната линия други хора, особено когато празнуваш победа, когато се случват хубави неща.“

6. "Смелите хора не се страхуват да прощават в името на мира."

7. "Мъдро е да убедиш хората да направят нещо и после да ги накараш да си мислят, че е било тяхна идея."

8. "Да негодуваш е все едно да пиеш отрова, надявайки се че това ще убие враговете ти."

9. "Не съдете за мен по успеха, който съм постигнал, а по броя на случаите, в които съм падал, ставал и продължавал."

10. "Куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смел е не този, който не чувства страх, а който умее да го преодолява."

11. "Ако искаш да се помириш с врага си, трябва да работиш с него. Така той става твой партньор."

12. "Затворническата килия е идеалното място да се научиш да познаваш себе си, да изследваш често и реалистично процесите на собствените ти разум и чувства."

13. "Честност, искреност, откровеност, смирение, щедрост, липса на суета, готовността да служиш на другите – качества, които лесно се достигат във всяка душа – са основата на нашия духовен живот."

14. "Парите няма да създадат успех, но свободата да ги печелиш ще го направи."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.