400 млн. лева повече ще бъдат отделени за образование през 2019 г.

400 млн. лева повече ще бъдат отделени за образование през 2019 г.
Източник: БГНЕС

400 милиона повече за образование от догодина.

40 милиона от тях отиват за издръжката на студентите. 330 милиона ще са парите за увеличение на заплатите на учителите. А милион и половина ще отидат за модернизиране на учебната среда чрез иновативни класни стаи. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев по време на среща с ректори на висши училища, предаде Нова телевизия

Обмисля се и мораториум, с който да се забрани отварянето на нови университети в страната, както и на филиали на вече съществуващи в други градове. Висшите училища няма да имат право и да разкриват нови направления, в които до този момент не са обучавали студенти.

"Едно предложение на съвета на ректорите, което ние обсъдихме и те приеха още миналата година, предвиждаме да го внесем заедно със Закона за изменени и допълнение на Закона за висшето образование", поясни Вълчев.

"Ние смятаме заедно с тях, че мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му", допълни той.

По думите му трябва повече студенти да се обучават в професионални направления, където има най-голям очакван недостиг на пазара на труда - инженерните, педагогическите, в професионално направление "Икономика".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.