8 неща, които веднага трябва да махнете от CV-то си

8 неща, които веднага трябва да махнете от CV-то си
Източник: iStock/Guliver

Според скорошно проучване мениджърите в САЩ получават средно по 75 автобиографии за обявено работно място. В България числото със сигурност е по-малко, но пък е валидно правилото, че за разглеждането на едно CV се отделят около... 6 секунди.

Ако искате да направите впечатление и да ви извикат на интервю, документът ви трябва да е изряден, пише Business Insider. За целта веднага премахнете от него следните неща:

1. Ирелевантна информация. Работили сте като сервитьор/ка през лятото между 11 и 12-и клас? Освен ако не кандидатствате за позиция в заведение, тази ви служба няма да ви донесе никакви позитиви.

2. Хобитата ви. Само ще загубите времето на четящия. Ако компанията се интересува какво правите в свободното си време, ще ви попитат за това по време на интервюто.

3. Откровените лъжи. Много кандидати искат да се покажат като по-компетентни и успели, отколкото са в действителност. Това понякога ражда доста куриозни случаи – в САЩ например мъж твърдял, че е бил изпълнителен директор на комапнията, за която кандидатствал, друг – че е носител на Нобелова награда, а трети – че е завършил колеж, който не съществува. Избягвайте да лъжете в CV-то си, истината винаги излиза наяве.

4. Непрофесионален имейл адрес. Мейлът ви от преди 6 години е beerlover@gmail.com? Определено е време да си направите нов.

5. Линкове към профилите ви в социалните мрежи. Дори да смятате, че страницата ви в Instagram ви представя в интересна светлина и ще ви помогне да привлечете вниманието, не е добре да включвате линк към нея. Изключение може да се направи единствено за профил в LinkedIn.

6. Клишета. Никой няма да забележи CV-то ви в купчината, ако е пълно с изрази като „отборен играч“, „доказан професионалист“ и т.н.

7. Прекалено лична информация. Вашите религиозни възгледи, статусът на връзката ви или подробности за семейството ви нямат място в документа.

8. Обяснения защо сте напуснали предишната си работа. Четящият CV-то не се интересува от това в момента. Би мгъл да ви попита, ако ви извика за интервю.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.