87% от децата в България ползват интернет

87% от децата в България ползват интернет
Източник: Thinkstock/Guliver

87% от българските деца са в интернет, всяко 5-те дете е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи, а 48% от децата не могат да различат в тази среда дали една информация е истина или лъжа. Дигиталният свят крие невероятен потенциал, но и крие твърде много рискове и опасности.

Това стана ясно днес по време на конференцията на тема: „Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 г.“, организирана от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето/ДАЗД/. На нея бе представен обширен доклад, бяха разиграни от млади хора скечове и варианти на възможни ситуации, свързани с деца, в социалните мрежи, предаде БГНЕС.

Животът на децата вече е невъзможен без интернет, което няма нищо общо с детството на предишните поколения, заяви Мария Хесус Конде, председател на УНИЦЕФ за България при откриването на конференцията. Времената, обаче, се промениха и тази година годишният ни доклад установи, че цифровия свят промени децата. Което върви в пряка връзка с тяхното опазване от опасностите, които дебнат в него, поясни Конде.

Има около 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това трябва да се промени, защото сред тях са и деца в неравностойно положение, живеещи сред лишения, продължи тя. Нашата задача е всяко дете по света да има такъв достъп. Но интернетът, освен потенциал, носи и риск от престъпления, затова е необходимо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от опасностите, които дебнат в дигиталния свят, каза Конде. Важно е чрез различни институции, включително и чрез министерството на образованието, да гарантираме и да предотвратим тези рискове, коментира тя. Цифровите технологии променят детството и децата в България не се различават от връстниците си в други държави, посочи представителят на УНИЦЕФ за България.

През 2016 г проучване показа, че 87% от децата в България използват интернет и този процент всяка година се повишава. Но трябва да сме сигурни, че институциите са добре обучени, оборудвани и имат разбиране за опасностите в интернет. За нас като организация е важно как вие тук виждате тези проблеми и какви идеи имате в тази посока, обърна се Конде към участниците в конференцията.

Трябва да подпомогнем по-най добрия начин инициативите, свързани със сигурността на децата в дигиталния свят и затова ще работим активно на ниво правителство, в рамките на консултативния орган с участието на деца и на другите институции в България, заяви председателят на ДАЗД Офелия Кънева, която е съорганизатор на форума. Тя изрази надежда, че всички, които полагат усилия в тази сфера, ще се присъединят категорично към предстоящите инициативи , и това ще са всички заинтересовани и ангажирани с тази проблематика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.