Администрацията на Тръмп с нови мерки срещу търсещите убежище


Администрацията на Тръмп с нови мерки срещу търсещите убежище
Снимка: Getty Images/Guliver

2684

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп въвежда нови ограничения за търсещите убежище, които влизат в страната през южната граница. Така за мигрантите, пътуващи през Централна Америка, става все по-трудно да търсят и получат закрила, когато преминават южната граница на САЩ. Това пише американското издание Washington Examiner, цитирано от "Фокус".

Министерствата за вътрешна сигурност и правосъдие публикуваха ново правило, съгласно което мигрантите, които влизат в САЩ през южната граница, не могат да получат убежище, освен ако не са потърсили закрила в една от страните, през които са пътували първо. Очаква се тази мярка, опит за спиране на потока от мигранти от Централна Америка в САЩ, да влезе в сила във вторник.

За да запазят правото си на безопасно пристигане в САЩ, правилото изисква мигрантите първо да търсят закрила в страна, която пресичат, като Мексико, Ел Салвадор или Гватемала.

Мярката е в отговор на потока от мигранти, пресичащи южната граница – ситуация, която Тръмп описа като „хуманитарна и криза на сигурността“. Демократите обвиниха президента, че прилага политики, довели до пренаселеност и опасни условия в центровете за задържане, докато републиканците призовават за преразглеждане на законите за имиграцията и убежището.

Тръмп се стреми да въведе правила, насочени към възпиране на мигрантите, но неговата администрация е изправена пред редица неуспехи във федералните съдилища.

Главният прокурор Уилям Бар подчерта в изявление, че администрацията на Тръмп действа в рамките на органа, определен от Конгреса за ограничаване на допустимостта за убежище.

„САЩ са щедра страна, но са напълно обзети от тежестите, свързани със задържането и обработката на стотици хиляди чужденци по южната граница. Това правило ще намали възможностите за икономическите мигранти и тези, които искат да използват нашата система за убежище, за да получат достъп до САЩ, като същевременно гарантират, че никой няма да бъде изгонен от САЩ, изтезаван или преследван“.

Но подобно на другите мерки, прилагани от администрацията на Тръмп относно защитата на убежището на мигрантите, вероятно тази последна мярка ще бъде оспорена във федерален съд.

Новото ограничение от администрацията на Тръмп очертава три изключения: ако мигрантът е подал молба за убежище в поне една от страните, през които е пътувал, преди да пристигне в САЩ, но му е отказана защита; ако мигрантът е бил жертва на „тежка форма“ на трафик на хора; или ако нито една от страните, през които мигрантът е пътувал, не е подписала една от трите големи международни договори, защитаващи бежанците.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички