Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита


Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита
Снимка: iStock

6178

Живописен японски град поставя огромна мрежеста бариера, за да блокира популярно място за селфи снимки близо до връх Фуджи.

Фуджикавагучико – в подножието на пътеката Йошида към връх Фуджи, е претъпкан с чуждестранни туристи, които се опитват да направят перфектната снимка на най-известната планина в Япония.

Голяма част от тях искат да запечатат на лента конртаста между оживен магазин с неонови светлини и спокойната планина зад него, стоейки пред Lawson’s – обект на голяма японска верига магазини за смесени стоки.

На местните обаче явно им е писнало от тълпи в тази конкретна част от града, така че ще бъде поставена ограда, която да блокира гледката, казва служител на общината, пожелал анонимност пред CNN.

Той посочва, че има постоянни проблеми с туристи, които оставят боклуци и не спазват правилата за движение. Въпреки табелите и охранителите, ситуацията остава усложнена.

Снимка: iStock

„Жалко е, че трябваше да предприемем такива мерки“, каза служителят.

Мрежата с размери 2,5 метра височина и ширина 20 метра, ще бъде издигната в началото на тази седмица.

Град Фуджикавагучико е разположен в префектура Яманаши, на север от Фуджи и на около 100 км западно от Токио. Измъчващите го тълпи са част от по-голям проблем, засягащ Япония.

Страната среща проблеми с прекомерния туризъм след повторното отваряне след пандемията в края на 2022 г. Март 2024 г. беше най-големият туристически месец в Япония за всички времена – с повече от 3 млн. чуждестранни туристи.

 

 

Много от тях се отправят направо към Фуджи – икона на Япония и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, оставяйки боклуци и причинявайки ерозия по пътя си. Някои местни жители дори бяха нарекли 3776-метровата планина, носеща името Фуджи-сан на японски, „боклук планина“.

В опит да облекчат проблема, властите в префектурата на Яманаши обявиха нови туристчески политики, включително дневен лимит от 4000 души и задължителна такса от 2000 йени (13 долара) на човек. Преди това таксата не беше задължителна.

Поставянето на бариера пред любителите на снимките не е прецедент по света – това вече се случи в австрийския град Халщат, вдъхновил мегахита на Дисни „Замръзналото кралство“.

Градчето, което има около 800 постоянни жители и посреща до 10 000 туристи на ден в пиковия сезон, издигна дървена ограда срещу селфита през май 2023 г.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Древната столица на Япония затваря за туристите улици в квартала на гейшите. Защо?

Дестинациите по света, където селфитата и снимките са забранени

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички