Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?


Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?
Снимка: iStock

3330

От прекомерен туризъм до липса на туризъм – и обратно. Много градове са направили пълен кръг към това да се тревожат за прекомерния брой туристи, а не за оскъден такъв, пише CNBC.

„Разцветът на нискобюджетните авиокомпании, краткосрочните наеми на жилища и круизните кораби са част от проблема“, посочва Лионел Сол, научен сътрудник и гост-лектор в EHL Hospitality Business School.

„Но социалните медии, инфлуенсърите, филмите и телевизионните предавания също са част от него, тъй като водят много хора на едни и същи места. Те просто идват, правят си хубаво селфи, публикуват го в социалните мрежи, увеличават популярността на това място и си тръгват“, казва Татяна Цуканова, научен сътрудник в същото училище в Лозана, Швейцария.

Потокът от туристи нараства. ООН изчислява, че световното население ще достигне 8,5 млрд. през 2030 г. Прогнозите са допълнителни 50 млн. чуждестранни туристи да пристигат годишно – главно от Азия – между днес и 2030 г., според Световната организация по туризъм към ООН.

Какво се предприема?

Жителите на малкото австрийско селце Халщат, което се смята за вдъхновение за блокбастъра на Дисни „Замръзналото кралство“ – построиха стена, за да попречи на туристите да правят толкова много снимки. Туризмът достигна пикови стойности след появата на града в южнокорейски телевизионен сериал. Те са изправени пред около 1 млн. туристи годишно за 800 жители“, обясни Цуканова.

 

 

По думите ѝ обаче стената не е издържала дълго. „След онлайн реакция селските власти го свалиха“, отбеляза тя.

Други градове и обекти поставят лимит на ежедневните посетители – Мачу Пикчу в Перу, Акропола в Атина, Боробудур в Индонезия, плажове в Сардиния и ограничават големите круизни кораби – Венеция и Бора Бора.

Но Саул споделя, че един град отива дори още по-далеч – Амстердам.

ОЩЕ: Амстердам въвежда най-високия туристически данък в Европа

Градът – който Саул нарече „град пионер в борбата с прекомерния туризъм“ – е спрял автобусите, туристическите магазини, откриването на нови хотели и жилищата под наем в стил Airbnb, посочва Guardian. Освен това обмисля забрана на круизните кораби и преместване на известния квартал на червените фенери извън центъра на града.

Нидерландската столица започна уникална туристическа кампания през април, според която някои посетители – млади мъже британски туристи – трябва „стоят настрана“, ако пътуват до града за наркотици или партита.

Глоби и такси

Снимка: iStock

Някои градове се насочват към портфейлите на пътниците, изравнявайки глобите за лошо поведение. Венеция глобява пътуващите за консумация на напитки или храна на земята, плуване в каналите и разходка по бански.

От догодина градът ще пробва и нов подход – такса от 5 долара за еднодневни екскурзии.

ОЩЕ: Един от най-посещаваните италиански градове въвежда дневна такса за туристите

„Във Валенсия, Испания; Манчестър, Англия; Тайланд и Исландия“, ще има нови туристически данъци“, посочва Иван Сапров, основател на базираната в САЩ компания за туристически технологии Voyagu. Бали също ще таксува туристите със 150 000 рупии (10 долара) от февруари 2024 г., сочат местни доклади.

„Но таксите, свързани с устойчивостта, не са толкова трудни за преглъщане за туристит – стига да бъдат разкрити. След като разговаряхме с нашите клиенти, бяхме приятно изненадани от положителната обратна връзка. Почти 40% от тях са съгласни и смятат, че генерираните приходи могат да се използват за създаване на приятни съоръжения и услуги за туристите и за местните жители“, казва Сапров пред CNBC.

Някои пътници подкрепиха таксата за устойчиво развитие от 200 долара на Бутан, обявена през 2022 г. Но други я нарекоха елитарна. Оттогава страната намали 2 пъти таксата, за да привлече посетители.

„Намирането на баланса е много сложно“, посочва Саул.

„Икономическите ограничения са само половината и според изследванията глобите и таксите сами по себе си не предотвратяват свръхтуризма. Сътрудничеството, между градове, обекти, местни компании и жители, също е необходимо“, обясни Цуканова

Управление на „туристическия поток“

Снимка: iStock

Според генералния секретар на Световната организация по туризъм на ООН Зураб Пололикашвили ключът към преодоляването на свръхтуризма е в „туристическия поток“.

„Проблемът е управлението на потока от хора“, заяви той за CNBC и добави, че новите технологии могат да помогнат.

„Технологията работи, като наблюдава тълпите и предава актуализации на пътуващите в реално време“, заяви Цуканова.

„Лидарните сензори, приспособление в автономните превозни средства, управляват потока от туристи в градовете в Северна Германия“, пише Саул в статия, публикувана в EHL Insights.

За да се справят с пренаселеността, без да жертват парите, които пътуващите биха похарчили, някои страни приканват туристите да посетят по-малко посещавани райони.

Индонезия представи своите „10 нови Бали“ през 2016 г. – по-късно го намали до „5 нови Бали“ – за да запознае туристите с други красиви места в страната.

А японските туристически служители настояват туристите да посещават селските райони, в които половината от общините са изложени на риск да изчезнат до 2040 г. заради обезлюдяването, според The Japan Times.

Използване на туризма за добри каузи

Снимка: iStock

„Туризмът трябва да се развие и да се възстанови. Един от проблемите с туризма в момента е, че е обратното на регенеративния. Това е свръхактивно – и не може да продължи още дълго“, заяви Даръл Уейд, съосновател на Intrepid Travel.

Саул обясни, че екипът му изучава регенеративен бизнес модел на гостоприемството, при който туристите помагат на общностите, които посещават.

„Вие не просто идвате, посещавате и след това си тръгвате“, заяви той. По думите му туристите могат да възстановят коралови рифове, да засадят растителност или да гарантират, че парите им остават на местно ниво, като изберат по-малки хотели и семейни ресторанти.

„Пътуващите трябва да променят и начина си на мислене. Имаме приложението, в което да преброим колко държави сме посетили, колко процента от наличната повърхност сме покрили. Голямото предизвикателство е да образоваме хората (да пътуват) по различен начин“, отбеляза Цуканова.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Истински бум на туризма в Европа въпреки липсата на посетители от Русия и Китай

Поредна популярна екзотична дестинация въведе туристическа такса

Ето на кой италиански остров можете да живеете безплатно за 3 месеца

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Популярна екзотична дестинация въвежда входна такса за чуждите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички