Истински бум на туризма в Европа въпреки липсата на посетители от Русия и Китай


Истински бум на туризма в Европа въпреки липсата на посетители от Русия и Китай
Снимка: iStock

3122

През 2023 Европа изживява истински туристически бум. По време на пандемията европейците бяха зажаднели за пътешествия и почивки и сега си наваксват. Въпреки инфлацията в еврозоната, рецесията в Германия, жегите и пожарите в Средиземноморието, тази година хотелите, туроператорите, авиокомпаниите и летищата в ЕС постигнаха добри и дори рекордни показатели - и то в момент, в който броят на руските туристи рязко намаля, а потокът от китайски туристи все още не се е възстановил, пише Deutsche Welle.

Германците - все така шампиони по пътешествия

Най-важна роля изиграха туристите от Германия - страната с най-многочислено население в ЕС, което е и най-пътуващото в Европа. Пазарният лидер, туристическият гигант TUI, е продал с 10% повече ваканционни пакети в сравнение с миналата година. А 80% от клиентите са избрали четири- и петзвездни хотели, изчисли DER Touristik, анализирайки почивките, резервирани между юни и края на септември.

"Виждаме, че тенденциите от миналото лято и миналата зима, като например изборът на по-качествени хотели, се запазват и дори се засилват", обяснява мениджърът на DER Touristik Свен Шикарски пред ДПА. Друга важна тенденция сочи, че продължава да нараства популярността на семейните почивки и хотелите "ол инклузив". Това лято 45% от клиентите на DER са предпочели такива хотели. Сред клиентите на TUI те са били дори повече от половината.

Кои черноморски курорти отчитат ръст на туристите и кои отлив?

Бумът очевидно ще продължи и през тази зима. От TUI съобщават, че броят на резервациите за предстоящите студени месеци е с 15% по-висок, отколкото през миналата година. Най-популярната зимна дестинация е Хургада в Египет, а повече резервации има единствено за Канарските острови, взети заедно.

Ryanair държи рекорд по брой пътници

Но не само данните на туристическите агенции за организираните пътувания говорят за бум. В Европа много хора пътуват самостоятелно - особено когато е за кратко, например за да разгледат популярни градове и техните забележителности. Най-големият нискотарифен превозвач в Европа, ирландската авиокомпания Ryanair, отбеляза рекорден брой пътници за цялата си история през месеците юли и август 2023 година. През последния месец на лятото Ryanair е превозила рекордните 18,9 млн. пътници, което е не само с 12 % повече от същия месец преди година, но и с цели 4 млн. повече от август 2019 година. Ирландската компания вече далеч надскочи нивата си отпреди пандемията.

Финансовите резултати както на нискотарифните превозвачи - например германската Eurowings и британската EasyJet - така и на класическите авиокомпании са се подобрили значително. Това важи както за германската Lufthansa с нейните дъщерни дружества Swiss и Austrian Airlines, така и за френско-нидерландската Air France KLM и британско-испанската IAG, която включва British Airways и Iberia.

Най-голямата европейска авиокомпания отчете рекорден брой пътници в разгара на лятото

Ръстът на приходите и печалбите на всички тези авиокомпании се дължи на туристите, тъй като 80% от пътниците по въздух не само в Европа, а и навсякъде по света, летят по-скоро частно и на почивка, отколкото със служебни цели, съобщи германската асоциация на летищата ADV, като се позова на представително световно проучване.

През юли, в разгара на отпускарския сезон, 23-те международни летища в Германия изпратиха и приеха близо 20 милиона пътници. Това беше най-добрият месец от началото на 2020, въпреки че все още не са достигнати нивата отпреди пандемията. Но в сравнение с миналата година пътникопотокът на германските летища се е увеличил с почти 25% между януари и юли, съобщи Федералната статистическа служба на Германия. И то въпреки че билетите за международни полети са поскъпнали през първата половина на 2023 с около една четвърт в сравнение със същия период на миналата година.

С 12% повече са регистрациите на туристи през юни и юли

Най-популярните дестинации за германските туристи през юли са били Испания, Турция и Гърция. Сравнението с юли 2019 показва, че търсенето на испански дестинации в Германия е намаляло, докато популярността на турските и гръцките курорти се е увеличила значително.

Като цяло за Гърция се очертава да има най-добрата туристическа година в своята история. През всички предходни месеци броят на пътниците на летищата в континенталната част на страната и на островите е бил с около 10% по-висок, отколкото през рекордната предпандемична 2019, когато страната посрещна 33 милиона туристи и благодарение на тях реализира безпрецедентни приходи в размер на 18 милиарда евро.

Рекордни 6 месеца за европейските хотели

Бумът, който изживява туризмът в Европа през тази година, се отразява и върху резултатите на хотелите. През първото полугодие на 2023 (а зимно-пролетното полугодие винаги е по-слабо от лятно-есенното) хотелите в ЕС са регистрирали почти 1,2 млрд. нощувки. Това е увеличение с 0,9% спрямо първите шест месеца на успешната предковидна 2019 и най-добрият показател за периода от десетилетие насам, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Италиански остров дава възможност на чужденци да живеят безплатно за 3 месеца

В доклада се подчертава, че в сравнение с 2022 броят на нощувките се е увеличил във всички държави от ЕС, с изключение на Унгария, където е фиксиран лек спад. Кипър, Малта и Словакия отбелязват особено силен ръст от 30-40%. Хотелите в Германия са се доближили до нивото от 2019 по отношение на броя на нощувките, но все още не са го надхвърлили. През 2024 обаче това със сигурност ще се случи - най-малкото защото през юни-юли Германия ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол за мъже, така че хотелите в поне десет града, които домакинстват на Евро 2024, могат да очакват много високи нива на заетост.

Париж пък ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през юли-август 2024, което със сигурност ще даде мощен тласък на френската туристическа индустрия, но може да окаже положително въздействие и върху съседните държави. В края на краищата е вероятно фенове от цял свят да се възползват от пристигането си в Европа, за да посетят и други държави на континента.

Китайците мечтаят да пътуват до Европа

Туристическият подем в Европа ще се разрасне през следващите месеци - и особено през лятото на 2024, включително и поради факта, че Китай отменя ограниченията, наложени на неговите граждани по време на пандемията. На 10 август вече бяха отменени забраните за екскурзии до Германия и Обединеното кралство, като преди това китайските власти отвориха вратите за Франция и Португалия. Китайците са шампиони по туристически пътувания.

Според проучване IPK International, консултантска компания, специализирана в областта на световния туристически пазар, над 80% от анкетираните в Китай са заявили, че планират да пътуват в чужбина през следващите 12 месеца, като най-голям интерес предизвиква Европа.

Общо 33,4 милиона туристи са посетили Турция, много от тях са българи

Превръщат емблематичен бивш японски затвор в луксозен хотел

Албания се радва на бум на туризма

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички