Превръщат емблематичен бивш японски затвор в луксозен хотел


Превръщат емблематичен бивш японски затвор в луксозен хотел
Снимка: Getty Images

3639

Японска компания за курорти превръща емблематичен бивш затвор в луксозен хотел с 48 стаи.

Бившият затвор Нара, построен през 1908 г. и определен за културна забележителност в Япония през 2017 г., ще бъде реновиран от Hoshino Resorts, обяви компанията в изявление, пише Business insider.

Затворът „ще се прероди като луксозен хотел, където гостите могат да се насладят на изключителен престой в неговата емблематична сграда от червени тухи с обновен интериор“, пишат от Hoshino Resorts.

Комплексът се отличава с характерен дизайн, подобен на звезда, с пет крила, тръгващи от централен команден пункт.

Според Hoshino Resorts, новият хотел ще е с площ от близо 6 200 кв. метра и ще разполага с ресторант, салон и музей за дневни посетители.

„Елегантната структура от червени тухли, представлявала престижен проект за правителството, въплъщава амбицията и майсторската изработка от ерата Мейджи, когато Япония отваря вратите си за света“, казват от Hoshino Resorts.

Хотелът Hoshinoya Nara Prison се очаква да отвори врати в началото на 2026 г., добави Hoshino Resorts.

Затворът може да се стори познат на някои потребители на Netflix от втория сезон на хитовия японски сериал Alice in Borderland. Поредицата се развива в алтернативна вселена, където жителите на Токио трябва да се справят със смъртоносни игри в стил Battle Royale, за да се върнат в реалния свят. Два епизода от сериала са заснети в затвора в Нара.

Затворът Нара беше едно от първите 5 места проектирани в западен стил, от японското правителство в ерата Мейджи, приключила през 1912 г. Град Нара е разположен източно от град Осака.

През 1946 г. става затвор за непълнолетни и в него са настанявани затворници на възраст между 16 и 26 години. В него затворниците е трябвало да придобиват професионални умения, като са обучавани да подстригват и изработват регистрационни номера.

Затворническият комплекс е построен основно от затворнически труд. Той разполага с внушителен основен портал, извисяващ се над заобикалящите го стени и пази предния двор, който води към двуетажна административна сграда.

 

Към нея има прикрепена централна наблюдателна кула, от която охранителите могат да виждат и петте отделения на затвора. Целият комплекс е бил с капацитет за около 635 затворници.

Плановете за трансформирането на затвора в хотел датират от 2017 г., когато е затворен и определен за обект с културно значение.

По сградите са правени известни подобрения с цел защитата им от земетресения, пише Mainichi Shimbun. От изданието пишат, че първоначално хотелът трябвало да отвори врати през 2021 г., но отварянето му се е забавило.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е най-луксозният затвор в света и как изглежда?

Турски криптобос получи присъда от 11 196 години затвор

Ето каквa глоба ви грози, ако драскате по Колизеума

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички