Прозорец без решетки, интернет, телевизор: Ето кой е най-луксозният затвор в света?


Прозорец без решетки, интернет, телевизор: Ето кой е най-луксозният затвор в света?
Снимка: Instagram

11714

Самостоятелни луксозни бани, кухни, оборудвани с най-добрите уреди, фитнес, стена за катерене, музикално студио и библиотека – това не е хотел, а най-луксозният затвор в света. В строго охранявания затвор „Халден“ в Осло, Норвегия почти няма насилие, а напротив мирише на прясно сварено кафе.

Строежът на мястото за лишени от свобода, е на стойност 20 млн. евро започва през 2005 г. Той е вторият по големина затвор в скандинавската държава и е с капацитет от 252 затворници. Там излежават своята присъда убийци, сексуални престъпници и наркотрафиканти.

Това място далеч не прилича на строг, суров затвор, а по-скоро на луксозна почивна станция, разположена сред музеи на модерното изкуство. Затова за разлика от повечето затвори по света, тук насилие почти няма, пише The Guardian.

Престъпниците са настанени в луксозно обзаведени килии от по 11 кв. метра. Всяка от тях с душ и тоалетна. Затворническите стаи разполагат с легло по поръчка, бюро и с плазмен телевизор. Всяка килия има и малък хладилник и микровълнова печка, като разполагат и с пълен достъп до интернет.

Освен това всяка затворническа стая има голям прозорец, който няма решетки, защото това щяло да депресира и потиска задържаните. На всеки 8 килии има собствена дневна и кухня, където затворниците се събират да се забавляват.

Коридорите на затвора са покрити с марокански плочки, а по стените им са наредени фотографии. Освен това управата на затвора наема норвежкият художник Долк да нарисува стенопис на стойност 1 млн. долара. Графитът изобразява затворник в униформа, който носи топка на верига.

В допълнение, за да не притесняват престъпниците, надзирателите не носят оръжие, като дори нямат палки.

Единственото, което напомня на обитаващите го, че се са в затвор е 6-метровата стена, като голяма част от нея обаче е скрита зад гъста растителност.

Всеки затворник има право на 2 посещения от по 2 часа 2 пъти седмично. В двора има и дървена хижа с две спални, където са позволени 24-часови свиждания със семейства или интимни партньори.

Всичко това може и да е странно за повечето хора, но в Норвегия смятат, че – трябва да се отнасяш човешки и с най-жестоките престъпници, защото е по-вероятно така да се променят.

Архитектът на затвора Нанс Хенрик Хойлунд споделя, че той е така проектиран да не подтиква затворниците към престъпления след освобождаването им. Според Хойлунд най-важното е затворът да изглежда в най-голяма степен като света навън и да не провокира лишените от свобода към агресия и създаване на конфликти.

И в действителност според статистиката почти никой от освободените затворници не извършват престъпления отново. В затвора проявата на агресията също е много рядко срещана.

Ръководството на Халден е категорично, че най-луксозният затвор в света помага за намаляване на и без това ниската престъпност в Норвегия. Според статистиката в Норвегия само 1 от 5 затворника се връща в затвора след като бъде освободен.

През 2010 г. Halden е избран сред най-красивите сгради в света за годината и е включен в надпреварата на World Architectural Festival Awards.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

5 знаменитости, които са били в затвора

35 години затвор заради постове във Facebook

Кои са най-скъпите къщи в света?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички