Италиански остров дава възможност на чужденци да живеят безплатно за 3 месеца


Италиански остров дава възможност на чужденци да живеят безплатно за 3 месеца
Снимка: iStock

16587

Малкото село Ололай се намира в дивия район Барбаджа, далеч от пълните с хора крайбрежия на Сардиния – място, където старите традиции са оцелели, пише CNBC.

С времето местните жители напускат в търсене на по-добро бъдеще другаде, опустошавайки древния квартал, сега покрит с улично изкуство, изобразяващо селския живот. През миналия век населението на Ололай е намаляло от 2250 на 1300 души, като всяка година се раждат само по няколко бебета.

През 2018 г. селото приема широко рекламирана мярка за съживяване на стария квартал – продажба на рушащи се къщи за 1 евро.

„Това беше голям успех – много чужденци купиха и реставрираха десетки изоставени жилища. Сега, след като инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов проект „Работи от Ололай“ искаме да превърнем селото си в център за дигитални номади“, заяви кметът Франческо Колумбу за CNBC.

Безплатен престой за работещите от разстояние

Кметството на Ололай е отделило 20 000 евро за настаняването на 30 човека, работещи дистанционно от цял свят, които да останат в селото през следващите 2 години.

Онлайн кандидатурите са отворени до декември. Тези, които бъдат избрани, могат да останат безплатно до 3 месеца наведнъж, максималният срок, за който неевропейци могат да останат в Италия без виза.

„Бюджетът, отпуснат от хазната на кметството, ще бъде използван за наемане на жилища от местни семейства за дигиталните номади на цена от около 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и данъците за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, но не и транспортът и самолетните билети“, уточнява Мата.

Жилищата, които някога са принадлежали на семейства на овчари и фермери, които в миналото са спали на приземния етаж с животните си, разполагат с офис и високоскоростна интернет връзка.

Работещите ще бъдат канени на панаири и фестивали на местните жители. Победителите могат да останат безплатно в Сардиния, ако се съгласят да върнат нещо на местната общност, преди да си тръгнат – конференция, есе, научен труд или документален филм.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Живописни градчета в Италия дават 28 000 евро на млади хора, за да живеят в тях

Ще ви платят 84 000 евро, за да живеете на красив ирландски остров

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички