Албания се радва на бум на туризма


Албания се радва на бум на туризма
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

3364

Италианският премиер Джорджа Мелони направи изненадващо посещение в Албания тази седмица. Така тя се присъедини към хилядите летовници, които избират балканската страна пред растящите цени и екстремното време в Италия, пише Financial Times.

Мелони избра евтин маршрут, като взе ферибот от южната италианска област Пулия, където беше на ваканция със семейството си, до албанския пристанищен град Вльора.

Албания, която е една от най-бедните страни в Европа, десетилетия наред не може да се отърси от репутацията си на страна с корупция и организирана престъпност, заради която стотици хиляди албанци емигрират. Но сега тя се радва на съживяване на икономиката отчасти заради бума при туризма.

Още: Властите в Албания останаха изненадани от огромния брой туристи

Привлечени от средиземноморските плажове на конкурентни цени, пътуващите по въздух до Албания са се увеличили над два пъти през юни спрямо същия период година по-рано, съобщава асоциацията на летищните оператори ACI Europe. Отварянето на евтини маршрути до албански летища е допринесло за скока, отбелязва ACI.

Нощувките също са се увеличили, като последните данни на Евростат показват, че чуждестранни туристи са резервирали 261 хил. нощувки в Албания през първото тримесечие. Това е ръст от 152% спрямо същия период на 2019 г.

Много летовници в Албания са италианци, които избягват пътувания в страната.

Още: Горещото лято в Южна Европа може да изпрати туристите към България

Но докато чуждестранни туристи продължават да се стичат в Италия, пристигналите в страната чужденци са се увеличили с 43% през първите четири месеца спрямо същия период на 2022 г., пътуванията в страната са намалели с 20%-30% спрямо миналата година в някои области, показват данни на туристическата организация Federturismo.

Наред с надутите цени горещите вълни, пожарите в южните области и бурите на север доведоха до отлагания на резервации в последната минута това лято. В Сицилия пожар и изригване на вулкан затвориха летището в Катания и това доведе до хиляди отменени резервации и критики заради бавната реакция на властите.

В същото време медии в Италия определиха Албания като задължителна дестинация и нарекоха пясъчните ѝ плажове с цвят на слонова кост Карибите на Европа.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички