Венеция смята да въведе дневна такса от 5 евро за туристите


Венеция смята да въведе дневна такса от 5 евро за туристите
Снимка: iStock

3933

Очаква се италианският град Венеция да одобри въвеждането на дневна такса от 5 евро за посетителите в опит да контролира туризма, съобщава BBC.

Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да плащат таксата и да резервират предварително влизането си в града.

По думите на члена на градския съвет, отговарящ за туризма, Симоне Вентурини пробната мярка ще се прилага през пиковите туристически периоди през следващата година. „Венеция е сред най-посещаваните европейски градове и затова страда най-много от прекомерния туризъм“, отбелязва той.

Прекомерният туризъм е признат за сериозен проблем за Венеция.

Градът е с големина едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е посрещнал почти 13 млн. туристи, сочат данни на Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години.

„Целта е да приканим еднодневните туристи да изберат непиковите дни. Искаме да тестваме таксата и ако е нужно, да я подобрим. Не можем да обсъждаме още 40 години какво е най-добре да се направи“, казва Вентурини.

По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство, тъй като въздействието на климатичните промени и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудека, след като един кораб се разби в пристанището. Критиците също твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, страдащ от редовни наводнения.

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще възпре туристите. Все повече жители на Венеция решават да напуснат града, тъй като туристите заплашват да завладеят историческия островен град.

Гражданските сдружения Ocio и Venissa са започнали проучвания, за да проследят броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града.

Според последната актуализирана информация, докато леглата за туристи са 49 693, то за жителите са 49 308 – т.е. леглата за туристите са повече от леглата за жителите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Поредна популярна екзотична дестинация въведе туристическа такса

Популярна екзотична дестинация въвежда входна такса за чуждите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички