Бали ще събира от чужденците по 10 долара входна такса от догодина


Бали ще събира от чужденците по 10 долара входна такса от догодина
Снимка: iStock

3125

Чуждестранните посетители на остров Бали, най-популярната туристическа дестинация в Индонезия, ще трябва да плащат входна такса от 10 долара на човек от 2024 г., обяви туристическата служба на острова, цитирана от ДПА.

Приходите от таксата, която влиза в сила от 1 януари 2024 г., ще отидат за програми за опазване на околната среда и местната култура на острова, известен с хиндуистките храмове, плажовете и терасираните оризови полета.

Чуждестранните туристи ще плащат таксата на имиграционните служители на летището или пристанището при пристигането си в Бали. Като доказателство за плащането ще получават разписка и стикер, които ще трябва да пазят до напускането на острова.

Бали, който е с население от около 4,2 млн. души, посрещна над 6,2 млн. чуждестранни туристи през 2019 г., преди пандемията. Броят на гостите от чужбина спадна до 1 млн. през 2020 г. и до по-малко от 100 000 през първата половина на 2021 г., сочат официалните данни.

„Очаква се входната такса да допринесе за поддръжката на качеството на туризма на Бали и да подкрепи устойчивото развитие“, смята Путу Астава, ръководител на Туристическата служба на провинция Бали.

Миналата седмица губернаторът на острова Ваян Костер заяви, че иска да направи Бали дестинация за качествени туристи, които уважават местната култура и околна среда, следвайки примера на Бутан – страна, която ограничава броя на чуждестранните посетители и им налага висока такса.

Напоследък островът влезе в заглавията на медиите заради неуважителното поведение на чужди туристи и Костер обяви строги мерки в отговор. Сред скандалните случаи бяха двама руски блогъри, съблекли се голи в свещени места, и германка, прекъснала храмова церемония, появявайки се гола.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Любима екзотична дестинация налага данък на чуждите туристи

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички