Тайланд налага данък за чуждите туристи


Тайланд налага данък за чуждите туристи
Снимка: iStock

5845

Тайландското правителство ще въведе такса от 300 бата или 9 долара за чуждестранните туристи. Според министъра на туризма и спорта на страната инициативата ще бъде реализирана през юни.

Очаква се туристическата такса да бъде обсъдена от ресорната комисията в края на януари, а след това да бъде разгледана на едно от редовните заседания на правителството през февруари. Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на пътници, пострадали от инциденти, както и за развитие на туристически дестинации.

Втори опит

Това е вторият опит за въвеждане на този данък. През май 2019 г. властите обявиха, че смятат да въведат туристическа такса за чуждестранните посетители за възстановяване на природни обекти. Авторите на инициативата увериха, че размерът на данъка ще бъде минимален и няма да засегне индустрията. През септември обаче беше решено плановете да бъдат отложени, тъй като таксата можеше да нанесе допълнителни щети на страдащия по това време сектор.

През февруари 2020 г. Министерството на туризма преразгледа идеята за въвеждане на данъка на фона на масовия спад на туристическите пристигания поради пандемията от коронавирус, но не бе обявен график до май 2021 г., когато бе решено да се въведе данъка от януари 2022 г., което също не бе изпълнено.

В понеделник тайландските власти отмениха изискването в страната да бъдат допускани само ваксинирани срещу COVID-19 туристи, тъй като прецениха, че това би създало проблеми и би отблъснало чуждите посетители. Любима екзотична дестинация отменя мерките за туристи

Тайланд е една от най-популярните туристически дестинации в Азия, която ежегодно привлича милиони посетители. Страната е сред любимите екзотични дестинации и на българите - все повече наши сънародници я посещават, за да се насладят на красивата ѝ природа и страхотни забележителности. 5 опасни измами в Тайланд, за които туристите трябва да внимават

През ноември Тайланд е приел 1,75 милиона посетители, което е 4 пъти повече от броя за цялата 2021 година, когато полетите и чуждестранните пристигания бяха ограничени.

Туристическият орган на Тайланд очаква страната да привлече до 25 милиона чуждестранни туристи тази година, което е над два пъти повече от 11,5 милиона туристи, пристигнали през 2022 година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пуснаха полети от София до нови две екзотични дестинации

11 причини да посетите Тайланд

Тайланд се отваря за ваксинирани туристи от над 60 страни

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички