5 опасни измами в Тайланд, за които туристите трябва да внимават


5 опасни измами в Тайланд, за които туристите трябва да внимават
Снимка: iStock/Guliver

21426

Все повече българи започват да пътуват до екзотични дестинации, като една от най-популярните със сигурност е Тайланд. Както и на други туристически места със струване на много хора обаче, и там има измами, които дебнат посетителите. От Saveti.bg посочват кои са най-опасните сред тях.

1. Приспивателно в питиетата.

Тази измама е характерна за Пукет – дали на Full Moon Party  или около Bangla Street – имайте едно наум. Може да е привлекателна дама, травестит или дори някой от служителите, който ще сипе приспивателно в питието ви. Вие ще припаднете/заспите и като се събудите вашите ценности – пари и каквото друго имате ще са „магически“ изчезнали.

Как да избегнете тази схема: не приемайте питиета, които не са направени пред вас и препоръчително пийте от бутилка.

2. Фалшиви или корумпирани полицаи

Определено бъдете нащрек за тази измама. Ако ви доближи лице или лица в униформи, искайки да проверят паспортите ви без видимо да сте нарушили закона, подхождайте скептично. Често ще „открият“ нещо, което не е наред с визата ви или документите ви и ще поискат да им заплатите „фиш“ на място. Тази измама има и други разновидности.

Как да избегнете тази схема: Като за начало, носете копие от паспорта си, а не оригинала, докато обикаляте. Проверете баджовете им, кажете, че ще се обадите на полицията да проверите дали наистина са служители, а ако искат да ровят из нещата ви, кажете, че сте съгласни, но в полицейското управление.

3. Кражби на летищата

Съществуват множество данни за кражби от служители на летищата в Тайланд – тези, които носят багажа или от извършващите проверки на летището при скенерите.

Как да избегнете тази схема: Не оставяйте ценни предмети или пари на леснодостъпни места, най-добре заключвайте куфарите си, а ако сте с раници – скрийте ги дълбоко в тях. Обикновено няма да разполагат с прекалено дълго време, че да тършуват твърде много.

4. Измамни местни туристически агенции

Друга популярна схема е някой да ви закара до местна туристическа агенция, където да ви предложат изгодни билети, транспорт, хотели или места за настаняване в други градове или острови в Тайланд и да трябва да си платите на момента или да предоставите данните на кредитната си карта.

В уговорения ден, никой няма да се появи за транспорта, а на вас – успех с намирането на туристическата агенция.

Как да избегнете тази схема: Отново избягвайте да правите резервации от най-туристическите места или от агенции, които ви изглеждат съмнително или твърдят, че са афилиейт на Tourism Authority of Thailand (TAT). Внимавайте и за скрити такси.

5. Измамата "Слезте от автобуса"

Докато се возите в автобус към автогарата (в Банкок), ще се качи човек, който ще настоява да слезете, защото е станала грешка и вашият ще ви закара до нова автогара, а не до старата, която ви трябва. Щом слезете, ще ви посрещне таксиметров шофьор, който ще ви предложи да ви отведе до хотел, тъй като ще е „късно“ за старата автогара. Ще се наложи да платите скъпо и за него, и за мястото на настаняване, а после и за връщане до автогарата.

Как да избегнете тази схема: Просто не слизайте от автобуса, докато не пристигнете.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички