Американската икономика с двегодишен връх през третото тримесечие на 2016 г.


Американската икономика с двегодишен връх през третото тримесечие на 2016 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

2243

През третото тримесечие американската икономика нарасна с най-значително темпо от две години насам благодарение на рязко повишение на износа и солиден скок на бизнес запасите на компаниите, но при по-слабо нарастване на потребителските разходи. Това показват предварителни данни на Департамента по труда на САЩ.

Брутният вътрешен продукт на Щатите, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през третото тримесечие с 2,9% на годишна база след по-слаб растеж с 1,4% през предходните три. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерен растеж от 2,5%.

Разходите на американските потребители, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през третото тримесечие с едва 2,1% след техен растеж с 4,3% през второто тримесечие (най-солидно повишение от края на 2014-а година) и при прогноза за повишение с 2,6 на сто. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.

Основен генератор на икономическия растеж през третото тримесечие е нарастването на експорта с цели 10% след повишение с едва 1,4% през предходното тримесечие, като това представлява най-солиден ръст на износа от близо три години насам. В същото време вносът се повиши с 2,3% след анемично повишение с 0,2% през трите месеца до края на юни. По този начин нетната търговия допринесе с 0,83% към растежа на БВП на САЩ през разглежданите три месеца.

В същото време американските компании започнаха да трупат нови складови наличности, като стойността на бизнес запасите нарасна през третото тримесечие с 12,6 млрд. долара след техен спад с 9,5 млрд. долара през второто тримесечие. Бизнес разходите извън жилищния сектор, се повишиха с 1,2%, докато инвестициите в жилищно строителство се свиха с 6,2%, а държавните разходи нараснаха с 0,5 на сто, съобщава БНР.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,4% след повишение с 2% през периода април - юни, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,7% след растеж с 1,8% през второто тримесечие.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички