РЦБ остави основната лихва в страната без промяна


РЦБ остави основната лихва в страната без промяна
Снимка: Thinkstock

2396

Централната банка на Русия остави основните си лихвени ставки в страната без промяна – на ниво от 10%, за четвърто поредно заседание, но отбеляза, че може да ги намали през първото или второто тримесечие на идната 2017-та.

„Руската централна банка ще направи оценка на инфлационните рискове и на съобразяването на инфлацията и на икономическото развитие със своя базов сценарий, когато взима решения за лихвените нива през следващите месеци“, се посочва в уебсайта на финансовата институция след края на днешното заседание.

Банката отбеляза, че потребителската инфлация в Русия се е забавила към края на октомври до 6,2% от 6,4% през септември. На фона на умерено затегната парична и лихвена политика, РЦБ прогнозира, че годишния растеж на потребителски цени ще бъде по-слаб от 4,5% към октомври 2017-а година, след което ще се понижи до целевото ниво на банката от 4 на сто до края на следващата година.

Централната банка обаче предупреди, че все още има риск нейната инфлационна цел да не бъде постигната с оглед на вътрешните инфлационни очаквания, възможното отслабване на спестяванията на домакинствата, както и поради факта, че по-високи реалните заплати не са подкрепени от каквото и да е увеличение на производителността на труда, съобщава БНР.

Рублата не реагира съществено на днешното очаквано запазване на основната лихва. След края на заседанието тя поскъпна за кратко от 62,910 рубли за един долар към 62,878 нивото, след което обаче върна назад към 62,917 рубли.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички