Американските санкции няма да ни спрат да продаваме петрол, заяви Рухани

Американските санкции няма да ни спрат да продаваме петрол, заяви Рухани
Източник: Getty Images/Guliver

Иран ще продължи да продава петрол, въпреки американските санкции срещу Техеран, съобщи иранският президент Хасан Рухани.

"Америка иска да снижи иранските продажби на нефт до нула..., но ние ще продължим да продаваме нашия нефт, независимо от санкциите“, заяви той.

Първата част от санкциите САЩ възобнови през нощта на 7 август, припомни ТАСС. Тези ограничителни мерки обхващаха автомобилния сектор в Иран, търговията със злато и редица метали. Останалите санкции, включително срещу иранския петролен сектор, влизат в сила на 5 ноември.

Израелското външно министерство приветства засилването на американските санкции срещу Иран. Това съобщи агенцията по външна политика на еврейската държава.

"Санкциите срещу иранския режим, които влязоха в сила днес, са важна стъпка в принуждаването на аятоласите [режима] да се откажат от терористични действия, което е заплаха както за нашия регион, така и далеч извън неговите граници", се казва в изявлението.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Доналд Тръмп за "историческата стъпка", като отбеляза, че първите последствия от санкциите вече са налице с факта, че иранската икономика е "в състояние на депресия".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.