Нови рекордни дъна на турската лира след преизбирането на Ердоган


Нови рекордни дъна на турската лира след преизбирането на Ердоган
Снимка: iStock

4290

Турската лира продължава низходящия си тренд, поевтинявайки до нови рекордни дъна в началото на търговията днес. Това се случва, след като Реджеп Ердоган спечели балотажа на президентските избори, проведен на 28 май, удължавайки управлението си.

В началото на европейска търговия във вторник турската лира губи нов над 1% от стойността си, поевтинявайки към историческо дъно от 20,33 лири за един щатски долар. Еврото пък поскъпва с около 1,5% към рекорден връх от 21,78 турски лири.

Още: Турската лира потъна към нови рекордни дъна след преизбирането на Ердоган

Победата на Ердоган попари надеждите на опозицията, водена от Кемал Кълъчдароглу, която обеща промяна, икономическо подобрение и по-демократично правителство.

Инвеститорите избягват несигурността и въпреки отслабването на склонността към риск след новината за сделката за тавана на дълга на САЩ, турската лирата ще продължи да бъде измъчвана от съмнения около неортодоксалната икономическа политика, водена от Ердоган. Остава да се видим дали изборната му победа ще предизвика промяна в политическата позиция на страната или той ще продължи своята икономическа програма.

Значителният спад на турските официални валути резерви, високата инфлация от над 43%, силно отрицателните реални лихвени проценти и разпадащият се капиталов пазар водят до допълнителна нестабилност на лирата и запазване на тенденцията на нейна обезценка до рекордно ниски нива.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички