БНБ вече няма да изчислява ЛЕОНИА, СОФИБИД и СОФИБОР


БНБ вече няма да изчислява ЛЕОНИА, СОФИБИД и СОФИБОР
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3747

От 1 юли 2017 г. БНБ ще преустанови изчисляването на на справочния индекс ЛЕОНИА, а година по-късно централната банка ще направи същото и с индексите СОФИБИД и СОФИБОР. Решението е взето по време на заседание на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ).

Индексът ЛЕОНИА, който се използва при изчисляването на Основния лихвен процент (ОЛП), ще бъде заменен от ЛЕОНИА Плюс. Новият индекс има по-широк обхват от доставчици на данни и ще се включват всички банки, лицензирани от БНБ, и клонове на чуждестранни банки в страната. Освен това е променен подходът при отразяване на дните, в които няма сключени сделки - когато в даден работен ден на междубанковия пазар няма сключени сделки по предоставяне на необезпечени депозити овърнайт в български левове, БНБ ще публикува стойността на индекса ЛЕОНИА Плюс като неналичен, означено с „n/a“, а не както досега, чрез публикуване на стойността на индекса от предходния работен ден. Описаните промени имат за цел да осигурят максимално широка представителност и надеждност на индекса ЛЕОНИА Плюс.

Също така, УС на БНБ прие, считано от 1 юли 2018 г., да преустанови изпълнението на дейностите, свързани с изчисляването и публикуването на справочните индекси СОФИБИД и СОФИБОР. Решението се взема във връзка с прилагането на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/1011 на Европейския парламент и на Съвета относно индекси, използвани като бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове (Регламента). Съгласно Регламента, след 1 януари 2018 г. бенчмарковете следва да се изготвят от лицензирани или регистрирани администратори от Европейския съюз или от трета държава, включени в регистър, поддържан от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички