БРИКС прави фонд за облигации, обмисля обща криптовалута


БРИКС прави фонд за облигации, обмисля обща криптовалута
Снимка: Getty Images/Guliver

2293

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) ще създадат фонд за облигации в национални валути, се посочва в декларация, приета от петте страни по време на срещата на високо равнище в китайския град Сямън.

„Ние се съгласихме да насърчаваме развитието на местните пазари на облигации в местна валута. Имаме за цел да допринесем за стабилността на инвестициите в страните от блока, насърчаването на развитието на националните и регионалните пазари на облигации, включително чрез увеличаване на чуждестранния частен капитал и подобряване на финансовата стабилност”, пише в документа, цитиран от ТАСС.

Участниците в срещата подчертаха значението на финансовото сътрудничество в рамките на организацията с проучване на перспективите за сближаване на счетоводните стандарти.

Финансовият комитет на БРИКС обсъди също възможността за създаване и на криптовалута на организацията, каза пред журналисти от ръководителя на Руския фонд за преки инвестиции (RFPI) Кирил Дмитриев. По неговите думи, идеята е да се създаде алтернативен платежен инструмент, който би могъл да замени долара в общността.

В Сямън стана ясно, че ще бъде обсъдена идеята на Москва за създаване на обща платформа за енергийни изследвания.

В декларацията на „Петте” се посочва: "Ние подкрепяме продължаването на диалога за създаване на платформа за енергийни обследвания и призоваваме съответните органи да насърчават съвместните научни изследвания в областта на енергийната ефективност и сътрудничество.

„Ще насърчим развитието на отворени, гъвкави и прозрачни пазари за енергийни суровини и технологии с цел най-ефективно използване на изкопаемите горива и по-широкото използване на газ, ядрена енергия и хидроенергия, което ще улесни прехода към икономика с ниски емисии, разширяване на достъпа до енергия и устойчиво развитие ", пише също в изявлението.

Членките призоваха още за равно участие на държавите в управлението на интернет. Според тях, структурите, които управляват и регулират основните интернет ресурси, трябва да станат по-представителни и всеобхватни, за да се гарантира сигурността, мира и свободното споделяне на информация.

Те припомниха и централната роля на ООН в развитието на общоприетите норми на отговорно поведение на държавите в използването на комуникационните технологии.

Срещата на върха отрази актуалните геополитически проблеми, като БРИКС обеща съпротива срещу всякакви форми на изолация и протекционизъм от страна на държавите в блока.

"Отбелязвайки продължаващата несигурност и рисковете от спад в икономическата активност, подчертаваме необходимостта да се въздържаме от политика на изолация и да избегнем тези тенденции, които оказват негативно влияние върху перспективите за глобален растеж”, пишат те.

В декларацията се подчертава, че на фона БРИКС продължава да играе важна роля като двигател на глобалния растеж.

Страните се застъпиха също за борба с корупцията, признавайки, че действия „под масата” възпрепятства икономическото развитие и подкопава финансовата стабилност.

Те апелираха и за пълно изпълнение на ангажиментите на заинтересованите страни в рамките на плана за действие по иранския ядрен въпрос.

"Подкрепяме съвместния план за действие по отношение на иранския ядрен въпрос и се надяваме всички засегнати страни да изпълнят изцяло задълженията си и да се гарантира пълното и ефективно прилагане на споразумението с цел укрепване на мира и стабилността на международно и регионално ниво”, се казва в съвместната декларация.

Междувременно Русия и Китай представиха проект на договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса, припомняйки, че космическото пространство трябва да бъде свободно за изучаване за мирни цели, въз основа на принципа за равенство в съответствие с международното право.

Те отбелязаха важността от политически ангажимент да не се разпространяват оръжия в извънземното пространство.

Всички членки на БРИКС остро осъди извършения от Северна Корея опит с водородна бомба като още едно откровено и неприемливо нарушение на международните задължения на КНДР да не произвежда и изпитва ядрено оръжие в съответствие с многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички