Франция подкрепя влизането на България в Шенген и еврозоната


Франция подкрепя влизането на България в Шенген и еврозоната
Снимка: БГНЕС

2323

Франция подкрепя България за Шенген и еврозоната. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Президентът на Франция отчете, че България е изпълнила правилата за шенгенската зона още през 2011 г. и вече е трябвало да бъде неин член.

Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен българският премиер се ангажира с пълното участие на България в ЕС, както и във всички проекти на ЕС, и във всички решения, които ще се вземат. Говорихме по много теми, свързани с образованието, с преподаването на френски език, за сътрудничеството ни в сферата на икономиката, отбраната, задоволство изразявам от постигнатото по много теми.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

"Заявявам споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще се подпишат, така че да се създадат много работни места в промишлеността", заяви той.

"По европейските теми волята на България и на премиера е България да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ние ще постигнем споразумение относно реформата и директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъмпинг", добави Макрон.

"Премиерът ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в София например. Защото има френски, немски, австрийски предприятия, които ще наемат тези работници, но те ще им платят по-малко и това ще има отрицателни последици върху ЕС. Прилагането по този начин на командироването на работници не е добро и за европейските проекти, както и за работниците. Ние искаме в една и съща страна за една и съща работа, да се получава една и съща заплата и да се засили контролът върху измамата. Освен директивата ще има и други дискусии за наземния транспорт и не бива да се смесват тези теми и да се злоупотребява", подчерта френският президент. Когато имаме френски работодатели, които наемат български работници и им заплащат по българските цени във Франция – не, не съм съгласен, добави още Макрон.

"Второто споразумение е свързано отново с превръщането на България в пълноправен партньор, аз ще подкрепя волята на Борисов България да бъде прита в приемната на еврозоната. Това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън партньорството на думи, трябва да сложим край на границата между изтока и запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори и със социалния дъмпинг, и за по-силна интеграция в икономиката и финансите", отбеляза френският президент.

Желанието ми е да продължим започнатата работа в т.нар. приобщаващо сътрудничество, така че България да стане и да участва като пълноправен член на Европа на отбраната, заяви Макрон, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че България от 2011г. е изпълнила всички критерии по присъединяването си към Шенген и „вече трябваше да е неин член”. "България ще участва във вземането на решения по тази реформа, така че, когато България влезе в Шенген, да бъде член на един нов Шенген. Искам до края на годината България да започне да участва във всички инициативи в рамките на ЕС и еврозоната, така че да се насочим към повече интеграция. България да е част от вземането на решения по тези теми, а ние с премиера да продължим обмена си и да пресичаме гледните си точки. България се намира на външната граница на ЕС и е изправена пред много геополитически предизвикателства, заплахи, несигурност. Предизвикателства, свързани с миграцията ще има, защото става дума за много чувствителна зона. България е направила избор да бъде член за пример от гледна точка на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС. По тези въпроси говорихме днес и ще понесем последствията заедно с моя приятел Бойко Борисов. Благодаря за разговорите, но трябва и да действаме", каза още Макрон.

Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната, заяви от своя страна Бойко Борисов.

"Да благодарим и на Деси Радева, че пое ангажимента с първата дама, за да проведем тези пленарни разговори. Няколко детайла само ще спомена. Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи", заяви Борисов. По думите му президентът Макрон иска това, което е говорил в кампанията си да се случи във Франция. "Така и ние. Като казва перспектива за Балканите, трябва да можем да казваме как я виждаме във времето", обясни премиерът.

По думите му на второ място е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави членки на ЕС.

"В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген – ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната", добави премиерът.

Той подчерта, че България и тук е издържала всички стрес-тестове. "Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален реве, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла", каза още Бойко Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички