Без гастарбайтери от ЕС храните във Великобритания ще поскъпнат


Без гастарбайтери от ЕС храните във Великобритания ще поскъпнат
Снимка: Getty Images/Guliver

3396

Ако загуби работниците от други страни от Европейския съюз, Великобритания рискува да се сблсъка със сериозен ръст на храните. За това предупреждават 30 асоциации от хранително-вкусовата промишленост на Острова.

В отворено писмо, публикувано в The Guardian, те твърдят, че европейските гастарбайтери имат важна роля в индустрията, а някои вече започват да я напускат. Асоциациите призовават правителството да „увери емигрантите, че те имат право да останат'.

Към момента отговорът на властите е мъгляв и гласи само, че аргументите са чути и ще бъдат обмислени.

Близо 4 млн. души във Великобритания са заети в производството и търговията с храни и напитки. Конкретно в производството под една трета от служителите са британци.

„Работниците от ЕС, някои от които вече напускат Великобритания, играят значима роля за това храната да е достъпна и качествена (...) Важно е да се отбележи, че те са много гъвкави и извършват както неквалифициран, така и квалифициран труд“, казва се още в писмото.

Според много от фермерите на Острова просто няма достатъчно местни хора, които да искат да се занимават със земеделие. „В сектора има тревога, че реколтата ще гние по полетата, тъй като няма да има работна ръка“, споделят пък представители на асоциациите пред BBC.

Доскоро хора от цяла Европа, включително България, търсеха заетост в хранително-вкусовата промишленост във Великобритания. След като британците гласуваха за напускане на ЕС обаче емигрантите се чувстват несигурни и много от тях вече се оглеждат за работа в други държави.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички