Бихте ли приели повишение без увеличение на заплатата?

Бихте ли приели повишение без увеличение на заплатата?
Източник: iStock/Guliver

По-високата позиция трябва да върви ръка за ръка и с по-висока заплата, нали? Невинаги.

Американско проучване показва, че 40% от компаниите предлагат повишения, които не са обвързани с увеличаване на възнаграждението. А 64 на сто от служителите заявяват, че биха приели такова повишение, пише Forbes.

Тълкуването на тези резултати може да бъде противоречиво. От една страна, повишението има своята емоционална и психологическа стойност и допринася за мотивацията на служителите. От друга страна, тенденцията да не се предлагат повече пари е притеснителна и утвърждава принципа на много работодатели подчинените им да вършат повече неща, а да получават по-малко насреща.

8 начина да станете по-позитивен човек

Сред работата, ангажиментите, стреса, семейните задължения, обществените неуредици понякога е трудно човек да остан...

Още два интересни момента от изследването - мъжете са по-склонни да приемат повишение без по-висока заплата от жените, както и младите служители спрямо по-възрастните. Очевидно определени групи ценят повече престижа, който идва с висшия пост, докато други държат да видят парите на масата.

Препоръката на експертите към хората, решила да приемат такъв вид повишение, е да включат изрична клауза към новия си договор за преразглеждане на заплатата им след няколко месеца (например три или шест). Така вратата към по-голямото възнаграждение няма да остане затворена завинаги.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.